The Wall Street Journal: Спасете БФБ!
The Wall Street Journal: Спасете БФБ! / снимка: Sofia Photo Agency

Под заглавие "Спасете Българската фондова борса" вестник The Wall Street Journal публикува в днешния си брой статия за предстоящото увеличение на капитала на фондовата борса в София. Решението за това предстои да бъде гласувано на Общо събрание на акционерите в борсата, което е свикано на 13 септември.

Статията съдържа призив към българското Министерство на финансите да преосмисли позицията си по предстоящия "прибързан" и "нездрав акт" на "национализация", заложен в процедурата по увеличение на капитала при номинална стойност на акциите. Българската фондова борса не се нуждае от контрол на централно правителствено равнище, тя представя стабилен бизнес с отлична високотехнологична информационна система, предоставена от Deutsche Boerse, пише изданието.
 
Пазарната оценка на борсата може би е паднала под € 55 млн., на колкото бе оценена от водеща консултантска фирма през 2007 година, но е трудно да се приеме, че е стигнала до € 2,8 млн., на колкото я оценява правителството в момента, пише още в статията, която е съавторство между Патрик Янг и екс председателя на Съвета на директорите на борсата Виктор Папазов. Ние не искаме да надценяваме борсата, поставяйки я над икономиката на страната като цяло, но така замислената национализация на безценица изпраща дълбоко негативни сигнали към инвеститорите. Това, в допълнение на спадащите преки чуждестранни инвестиции, би могло да доведе до катастрофа за България, се казва още в статията на The Wall Street Journal.