БТПП се обяви срещу дефицит от 2,5 %
БТПП се обяви срещу дефицит от 2,5 % / снимка: БГНЕС
БТПП се обяви срещу дефицит от 2,5 %
32358
БТПП се обяви срещу дефицит от 2,5 %
  • БТПП се обяви срещу дефицит от 2,5 %

Против заложения в бюджета за 2011 година дефицит от 2,5 на сто се обявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Работодателите настояват за балансиран бюджет за догодина и смятат, че той може да се постигне с допълнително свиване на публичнияя сектор. От организацията изразиха притеснения за намеренията да се вдигне ДДС в туризма от 7 на 14 %.

От БТТП са категорични, че вдигането на ДДС в туризма ще създаден сериозни притеснения за туристическите фирми, а цената на скока ще бъде платена от крайните потребители. Повишение от 7 на 14 процента всъщност е скок със 100 % и ще окаже негативно влияние върху сектора, коментира председателят на Палатата Цветан Симеонов. Работодателите се обявиха и против вдигането на минималната работна заплата от 240 на 270 лева, каквото предложение беше отправено преди дни от социалния министър. Според Симеонов подобно действие би било «Поставяне на каруцата пред коня», на фона на орязването на заплатите в повечето държави.

От организацията изразиха удовлетворение от запазването в общи линии на нивото на най-важните данъци, както и от предвидения ръст на БВП от 3,5 % от догодина. Според Симеонов това ще подейства като окуражителен сигнал към инвеститорите.