Николай Милошев: Иска ни се да има няколко по-слаби труса
Николай Милошев: Иска ни се да има няколко по-слаби труса / снимка: БГНЕС
Николай Милошев: Иска ни се да има няколко по-слаби труса
32445
Николай Милошев: Иска ни се да има няколко по-слаби труса
  • Николай Милошев: Иска ни се да има няколко по-слаби труса

Нов трус беше усетен около 10.08 ч. в София. Силата на труса е била 3,5 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил в София, около 8-ми километър на бул. „Цариградско шосе" в посока летището, заяви пред Дарик Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Ето какво още каза той:

Земетресението е с магнитуд 3,5. За съжаление епицентърът е на територията на София, някъде около Осми километър, „Цариградско шосе", посока летището. Знаете, че все пак с нашите прибори ние не можем да определяме с точност до точка епицентъра. Определяме един регион, с радиус един-два километра. Епицентърът е някъде в този регион. Усещането е много неприятно, защото са го усетили в цяла София. Няма как да не го усетят предвид тази сила на земетресението. Земетресението е слабо земетресение. Земетресение с магнитуд до 4,5-5 се счита за слабо земетресение. Това не значи, че не е опасно, че не е страшно и, че хората не са се притеснили. Хубавото е това, че при такъв магнитуд не можем да говорим за материални щети. Материални щети няма да има. Чисто психологическите щети, които това земетресение нанася у хората, всички тези, които са го усетили - и вас, и мен включително, те са значимите в конкретния случай. Според мен те са доста сериозни, защото тук звънят непрекъснато хора, които искат да получат информация дали да излизат на вън, какво да правят".

Вие, какво ги съветвате?

Вижте, ако имат възможност да поизлязат на вън, няма нищо лошо в това. Не ги съветвам от гледна точка на това, че задължително трябва да се повтори земетресението. Но от гледна точка на това, че психологически, когато човек излезе малко на чист въздух и с небе над главата си, се чувства по-спокоен.

Очакват ли се последващи трусове?

Де да можех еднозначно да ви отговоря на този въпрос. Нали знаете, че в такъв момент никога не бих си замълчал, ако можех еднозначно да отговоря. Иска ни се на сеизмолозите да продължат няколко по-слаби труса, което да подсказва, че земетресението затихва и приключва. Трябва  да имаме търпение, психологическо, да изчакаме няколко часа да видим как ще се развият нещата.

В предишното интервю за Дарик казахте, че са две теориите - едната е, че това са затихващи трусове - другата е, че след няколко такива труса може да се очаква един по-силен.

Така е. И едното е възможно, и другото е възможно.

Вярно ли е, че и през нощта е имало земетресение, четем онлайн във Facebook?

Не на същото място. Нека не свързваме нещата. Това земетресение, което беше през нощта, то е в Македония. Нека да търсим връзка между вчерашното в София и днешното. Връзка има, но между това в Македония нощеска и това, което е сега, няма връзка.

А колко силно е било в Македония?

Мисля, че три и малко. Не съм гледал точно в подробности. Обадиха ми се нощеска дежурните, но то няма никаква връзка с нещата тук.

А каква е връзката? Вие, казахте, че можем да търсим връзка между вчерашното и днешното земетресение.

Разбира се, те са на практика на едно и също място. Вчерашното се явява предварително по-слабо проявление на днешното земетресение. Вчерашното беше с по-нисък магнитуд.

Възможно ли е днешното да бъде предварително по-слабо за едно последващо такова?

Надявам се да не може. Не мога да бъда абсолютно категоричен.