Почина знаменитият сръбски актьор Раде Маркович
Почина знаменитият сръбски актьор Раде Маркович / БГНЕС

На 89-годишна възраст почина знаменитият сръбски актьор Раде Маркович.

Маркович е роден през 1921 година в Белград. Учи в Техническия, а след това и във Философския факултет в Белград, но посвещава целия си живот на киното и театъра. На театралната сцена е изиграл близо 200 роли. На 6 октомври трябваше да играе в премиерата на „Златния телец" от Илф и Петров в Народния театър в Белград. Режисьор на постановката е неговият син - известният филмов и театрален режисьор Горан Маркович.

Раде Маркович е участвал и в близо 100 филма. Българската публика ще го запомни с „Крадецът на праскови" (1964 г.), в който партнира на Невена Коканова. На снимачната площадка започва и романсът между двамата. „Тя беше толкова красива и земна, че дъхът ми спря", спомни си 45 години по-късно сръбската звезда.

Преди две години след продължителни преговори Раде Маркович се съгласи да участва в документалния филм за Коканова на Георги Тошев "Аз коя съм". След премиерата на филма през декември 2008 г. Тошев заяви: „Тези няколко месеца аз търпеливо чаках, дори да знаех, че сроковете напредват, че може и да го нямаме, но той се съгласи да говори. Това е един изключително достоен, чаровен мъж, човек, който неслучайно е имал едни от най-красивите жени, не само на Балканите. Но най-голямата му любов е Невена. Докато го слушах, си казвах: Господи, как е възможно да са минали 45 години от това, което се е случило между тях, и толкова много човек да се вълнува, говорейки за него. Когато чу гласа й, когато държа в ръцете снимките й, този човек се промени".