Заличават минна пустиня в Пирдоп с утайките на Пловдив
Заличават минна пустиня в Пирдоп с утайките на Пловдив / Dariknews.bg

Утайките от отпадните води на Пловдив и съседните й общини „Марица" и „Родопи" ще се използват за рекултивиране на нарушените от рудодобивната дейност на комплекс „Еко медет" терени в община Пирдоп. Това решение е взето от Междуведомствен екпертен съвет вчера, съобщи Областният управител Иван Тотев. Проблемът с утайките на Пловдивска област съществува от години, но от миналото лято стана неотложен след закриването на депото в Катуница, обясни шефът на ВиК-Пловдив Валентин Василев.

Биомасатаято ще се използва за рекултивиране на образувалата се огромна пустиня около мината в община Пирдоп по проект на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, уточни Валентин Василев. До сега това се е правило чрез запръстяване, но този метод е целесъобразен. За складиране на утайките там водното дружество ще плаща само за транспорта, което ще струва около 30 лева за тон.

На ден Пловдив и съседните й общини „произвеждат" по около 100 тона утайки, което за година е около 40 000 тона. Към момента свободният капацитет на аварийните полета на Пречиствателната станция „Отпадни води" ще стигне за няколко месеца. Обмислян е вариант утайките да се преработват в екозавода в Шишманци, но се оказало, че той не разполага с подходяща технология, а и щяло да излезе много по-скъпо.

Според решението на Министерски съвет, община Пирдоп няма да бъде компенсирана финансово за приемането на утайките на Пловдив, уточни Иван Тотев. По време на преговорите община Пирдоп се е обявила твърдо против подобно решение.

Очаква се до две-три седмици да започне извозването на утайките към Пирдоп, като договорката е за 15 000 тона като начало с опция за нови количества.