Астрономическата есен настъпи
Астрономическата есен настъпи / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Астрономическата есен у нас настъпи днес в 6.08 часа, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Астрономическата есен ще продължи точно 91 дни, като на 22 декември, точно в 01.39 часа, ще настъпи зимата.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс - заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически есента настъпва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо). Астрономически есента настъпва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо). Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Есента е преходен сезон, понякога с доста високи температури в неговото начало (т.нар. циганско лято) и с умерени - до ниски температури, към края на сезона - около 21 декември. Тогава започва зимата в Северното полукълбо.