Млада България би с 3:0 театрална и освирквана Бразилия
Млада България би с 3:0 театрална и освирквана Бразилия / снимки: Gong.bg, Инес Павлова, Анкона

Мъжкият национален отбор на България по волейбол, с най-младите си играчи, разби безспорно най-добрия тим в света - Бразилия, с 3:0 (25:18, 25:20, 25:20) в последната среща от Група N на Световното първенство по волейбол в Италия.

Пред пълните трибуни в зала Росини в Анкона нашите бяха аплодирани, а световните шампиони освирквани заради театралната си игра. Бразилците сътвориха най-големия цирк на Мондиала, а имена като Жиба, Данте, Висото и Родригао комично не даваха обичайното си старание, уплашени от тима на Куба, който щяха да срещнат в следващата фаза при победа.



Силвано Пранди даде шанс за изява на Ники Пенчев, Константин Митев, Валентин Братоев и Владислав Иванов да запишат един пълен мач на Световното и то срещу най-добрите.

Българските фенове в залата бяха доста повече в сравнение с вчерашния ни мач и с много знамена. Бразилските флагове пък са доста по-малко. От трибуните срещата наблюдават получилите почивка в този мач и останали извън 12-те Андрей Жеков и Теодор Салпаров.



Така стартовата ни шестица бе: Константин Митев, Христо Цветанов, Николай Николов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Цветан Соколов и либеро Владислав Иванов. За Бразилия Бернардо Резенде пусна Жиба, Родригао, Данте, Висото, Сантош, Тео и либеро Марио. Рефери на срещата пък са катарецът Ал Наама и Юмит Сокулу от Турция.



Още първият сервис бит от селесао бе в мрежата. Константин Митев реализира ас и дръпнахме с 3:0. Жиба обаче не се спря и атакува за първи път за бразилците. Цветан Соколов се разписа за 6:4, а след това постигна и ас, след като сервисът му не бе посрещнат правилно, но пък не допусна да поведем с много и заби топката в мрежата от следващия си начален удар. След твърде силна атака излязла в аут на световните шампиони, България поведе с 8:5 на първото техническо прекъсване. Веднага след това Вальо Братоев записа ас, но пък Жиба върна една точка. Николай Пенчев по диагонала излезе извън очертанията, а Сантош нацели мрежата от сервис. Ники Николов слабо атакува при мрежата и топката от ръцете на Жиба тупна в полето ни за 10:7. тройната ни блокада спря бразилският капитан за 14:8. Това се повтори и с единичен блок на Пенчев срещу Жиба. Посрещачите на Резенде не се мръднаха и Митев реализира нов свой ас за 16:8. Разликата достигна 19:11, 22:14, а първият ни гейм-бол бе при 24:17. Тео от Бразилия сервира в аут и така взехме частта с 25:18.



Вторият гейм ще се запомни с два пъти по-силните освирквания към Бразилия. Селесао поведе с 8:7 и 12:10, но ние обърнахме с игра срещу смешните отигравания на Жиба и компания. Негативизмът на феновете не тръгна съперника ни и ние постигнахме нова точка от сервис на Митев за 21:18. Частта бе за нас след гейм-бол при 24:19 с ас на Пенчев в Жиба и крайното 25:20.



„Браво” се чуваше за стоенето на нашите, вече и със Светослав Гоцев в състава. Вместо Бразилия пък публиката скандираше „Камерун” за сърцатата игра и желание. Африканците бяха в залата и поздравиха публиката, която не ги остави час след мача да си тръгне от поздрави и снимки въпреки загубата от Чехия с 0:3 гейма.



На първото техническо прекъсване поведохме с 8:2, на второто със 16:11. „Бернадро, мръсник, престани!” пък подхванаха хората в залата. Бели кърпички размаха част от мъжете, а две трети от зрителите станаха и се обърнаха с гръб към игралното поле. Блокада на Гоцев срещу Жиба ни донесе мач-бол при 24:20, а мачът го взехме с 3:0 след 25:20.



Така България се класира в следващата фаза, която ще се играе във Флоренция. Наши противници в битката за място на полуфиналите ще бъдат тимовете на Испания и Куба. Само победителят от този поток ще се класира за финалната четворка в Рим.

Новините от Световното по волейбол от Италия четете със съдействието на bwin.