Завършва редовната есенна мисия на МВФ
Завършва редовната есенна мисия на МВФ / снимка: Sofia Photo Agency
Завършва редовната есенна мисия на МВФ
33212
Завършва редовната есенна мисия на МВФ
  • Завършва редовната есенна мисия на МВФ

Днес завършва редовната есенна мисия на Международния валутен фонд у нас. За първи път тя е ръководена от ирландката Катрина Пърфийлд, която замени Бас Бакер. Експертите от фонда са у нас от 23 септември. Тази година визитата от фонда съвпадна с гласуването на промените в данъчните закони от кабинета и внасянето на Бюджет 2011 за разглеждане в Народното събрание. В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов отбеляза, че за първи път от началото на кризата има растеж на икономиката ни. 

За първи път от началото на кризата българската икономика отбелязва растеж. Минималният ръст от 0,5 % е за второто тримесечие в сравнение с предходните три месеца. Данните бяха оповестени от премиера Бойко Борисов на конференция с участието на представители на ЕВРОСТАТ в края на миналата седмица, дни преди края на мисията на Международния валутен фонд у нас. Борисов допълни, че според икономистите тези данни означават „край на рецесията". 

В рамката за следващата година е заложен ръст от 3,6 на сто за икономиката ни и дефицит от 2,5 на сто. За края на 2010 г. експертите на финансовото министерство очакват икономиката ни да отбележи минимален растеж от 0,7 на сто.

През пролетта от фонда прогнозираха икономически ръст от 0,2 на сто и дефицит от 1,8 на сто в края на тази година. Тогава обаче още не бе ясна корекцията на бюджета за 2009 г. до дефицит от 3,9 на сто.

В актуализирания вариант на бюджет 2010 г. е заложен дефицит от 3,8% (по европейската методология) и 4,8% (на консолидирана основа). Според последните данни на финансовото министерство дупката в хазната за първите осем месеца на годината е 1,5 млрд. лева.