Съдът в Разград правораздава на двора
Съдът в Разград правораздава на двора / снимкa: Дарик - Шумен

Районен съд - Разград гледа днес дело в двора между съдебната и сградата на полицията. Това стана, тъй като една от страните бе човек в инвалидна количка, за каквито няма осигурен достъп в съда. Процесът приключи за 5 минути, обяви след края му съдия Нели Генчева.

Първоначално като място за провеждане на процеса бе обявен тротоарът пред Съдебната палата в Разград. Това се наложи, тъй като една от страните по делото бе мъж в инвалидна количка, за каквито сградата на съда е недостъпна.

Докато обаче журналистите очакваха съдебният състав пред сградата, се оказа, че правораздаването вече се е провело зад нея, в двора между съда и полицията. Ето какво каза след края на заседанието съдия Нели Генчева.

„На друго място...пред сградата на полицията беше проведено...".

Пред сградата, не отзад в двора?

Отзад във двора по-скоро, там, където е паркингът. Там го осигурихме с помощта на съдебната охрана, защото страните категорично отказаха публичност и да бъдат снимани. И с оглед охраняване на техните интереси, все пак става дума за бракоразводно дело, където трябва да бъдат опазени личните им чувства, решихме да го направим така.

Това е прецедент, сигурно сте имали свидетели, подсъдими и други с колички, по какъв начин влизат?

Аз лично не съм имала. Имала съм само когато бях в Районния съд в Исперих, там негови близки го качиха човека, ей така, на столче.

Колко време продължи заседанието?

Заседанието продължи в рамките на 5 минути. То е развод по взаимно съгласие и по принцип приключва бързо.

То е единствено заседание, няма да има следващо, така ли?

Значи проблемът тук беше, че се налагаше личното явяване на страните, за да заявят желанието си да прекратят брака.

Докато се провеждаше съдебното заседание, над Разград валеше дъжд.