Регистър събра базовите станции и антените на мобилните оператори в София
Регистър събра базовите станции и антените на мобилните оператори в София / netinfo
Регистър събира базовите станции и антени на мобилните оператори в София
33439
Регистър събира базовите станции и антени на мобилните оператори в София
  • Регистър събира базовите станции и антени на мобилните оператори в София

899 базови станции с няколко хиляди антени на GSM-оператори съдържа публичният регистър за територията на София, създаден по инициатива на общинският съветник Вили Лилков и гражданска група специалисти. Регистърът е изграден в изпълнение на решение на Столичния общински съвет от 2009 г. Данните в него сочат, че в столицата от 15 години няма системна информация за антените на мобилните оператори, Столична община никога не е събирала наем за изградените върху нейни сгради и стълбове антени, а една голяма част от тях дори нямат разрешение за строеж.

Регистърът е качен на интернет сайт http://gsm-anteni.info, в който всеки може да провери къде и колко базови станции и антени има на територията на всеки район в столицата, дали станциите и техните излъчващи антени притежават разрешение за строеж от общината, има ли протокол за предварителен санитарен контрол, какво показват измерванията, дали те са над пределно допустимата за България норма от 10 микровата, кой е техен собственик и каква е нормативната база за България и Европа.

От качените на сайта документи личи, че една голяма част от базовите станции и антените нямат разрешение за строеж, други нямат санитарни протоколи, а електромагнитното излъчване на значителна част от тях е над допустимата норма.

Става ясно и че вместо да изпълняват европейската директива да изграждат обща мрежа, мобилните оператори градят отделни антени и станции.

Антени са изградени върху 200 стълба за улично осветление, които от 2006 г. са общински, а общината няма нито един договор и не събира никакъв наем за тях, не е ясно и кой прибира парите. Само от този наем би се събрала толкова сериозна сума, която би стигнала за издръжка на Столичния общински съвет, коментира Вили Лилков. Много антени пък са монтирани върху стълбовете на контактната мрежа на тролеи и трамваи, което е забранено. Огромен брой антени са монтирани върху училища, детски и болнични заведения. Така бизнесът с наема за антените се развива 15 г., като е ощетен бюджетът на общината.

Екипът посочи, че други големи излъчватели са радарите, безжичният интернет, далекопроводите и дори домакинските уреди, които в съвкупност са образували електромагнитен смог над столицата. Няколко институции трябва да контролират всичко това, но те нямат никаква координация помежду си и контрол на практика няма. Лилков призова Столична община да стане координатор на тази дейност, а България подобно на Швеция да приеме за хора с увреждания гражданите, чувствителни към електромагнитните излъчвания. Според него Дирекцията за национален строителен контрол трябва да премахне тези станции и антени, които нямат разрешение за строеж.