Бебета спят голи и на студено в националната кардиоболница
Бебета спят голи и на студено в националната кардиоболница / снимка: sxc.hu
Бебета спят голи и на студено в националната кардиоболница
33596
Бебета спят голи и на студено в националната кардиоболница
  • Бебета спят голи и на студено в националната кардиоболница

Децата в детското отделение на Националната кардиологична болница, чиито родители не са доплатили, за да ги придружават, спят в стаи с по шест легла, без печки и баня. Срещу 30 лева на ден в съседните ВИП стаи родителите получават печки, отделни бани и спят само по две деца в стая. Това показа проверка на Дарик в лечебното заведение след сигнал на майка, лекувала сина си там.

Липса на достатъчно инхалатори и медицински сестри, голи бебета в стаи, в които температурата е около 16 градуса. На това става свидетел Сибила Коритарева, майка на 2-годишно дете, постъпило в болницата. Тя призна, че децата се лекуват, но изрази възмущение от лошата хигиена, която се поддържа.

 

Само стена дели така наречените ВИП стаи на детското отделение на кардиологичната болница от тези на другите деца, чийто родители не са имали възможност да си заплатят услугата. От едната страна са настанени шест деца, а температурата е около 16 градуса. В другата - две деца, с двете им майки. Там печката е включена непрекъснато.

 

За това как преценява каква е температурата в детските, разяснява завеждащият на отделението д-р Василка Илиева:

 

Видях в първата така наречената ВИП стая печка, в другите стаи има ли?

 

Тук има парно отопление, но има някаква авария и поради това не е пуснато парното. Заради това се внасят печки от родителите, защото температурата е по-ниска.

 

Колко е температурата, имате ли термометри във всяка една стая?

 

Не, нямаме термометри в стаите.

 

Как тогава преценявате каква е температурата?

Смятам, че тук температурата е някъде около 16-17 градуса. Според стандарта трябва да бъде около 18 градуса.

 

Ето какво казва и старшата сестра на отделението Иванка Маркова:

 

Когато преценим, че е по-ниска температурата, придружителят си носи печка, тъй като ние не разполагаме с електрическа печка, забранено е в отделението да се внасят...

 

След като екипът на Дарик влезе в отделението, коридорите бяха празни. От едната стая се беше показало дете, което плачеше. Когато д-р Илиева видя включения диктофон, прецени, че има спешна работа, въпреки че преди това беше отделила около 20 минути, за да разкаже за проблемите в здравеопазването. Докато репортерът на Дарик беше в кабинета й, явно беше разпоредено клиниката да бъде приведена в изрядно състояние. Когато той си тръгваше от сградата, в коридора вече беше пълно със сестри и санитари, които чистеха и преобличаха бебетата, но явно не им беше стигнало времето за едно от дечицата.

 

Запитана защо едно от децата е голичко и често ли се случва това, Илиева отговори така: "Специално този пациент е дете от малцинствен произход, което не търпи дрехи върху себе си. Персоналът го облича през 15 минути. То непрекъснато е извън леглото си".

 

Сибила Коритарева, майка на двегодишно дете, постъпило в болницата миналия петък разказва, че в стаята са настанени много деца:

 

"Две от тях спят на едно легло, другите са на шест легла. По цял ден не излизат от там. Най-малкото е на шест-седем месеца. Най-покъртителното е, че закопчават бодитата им с лейкопласт, защото явно капсите са развалени. Всичките дрехи приличат като в роман на Дикенс. Децата изглеждат плашещо. Едно от децата перманентно лежеше на на теракотения плод всеки път, като минех покрай стаята му. Всеки път му казвах "Стани, миличко, защото тук е студено и ще се разболееш още повече". То става. Започва да дъвче мокра кърпичка. След като аз се дръпна от вратата, то отново ляга на замята. То обикновено е босо. С къси панталони. Попитах една санитарка какво се случва с тези деца, защо е така положението. Тя специално за онова дете ми каза, че то не било добре с главата и било от дом, с което приключи въпроса. Никой не отиде да го гушне, да го облече, да му каже, че не трябва да лежи на теракотения под, да го сложи в леглото. Всеки път, като го видех в леглото, не беше завито, включително и другите деца".

 

Доктор Илиева отрече, че децата спят в едно легло. Обясни ни обаче, че за 23 деца се грижат две медицински сестри. За сравнение в яслите е задължително на 20 малчугана да има поне две лелички, а тук става въпрос за болни деца. „По принцип знаете, че медицинските сестри са недостатъчни в цяла България. Аз лично смятам, че не са достатъчни две сестри за обслужване на толкова деца. Но това е повсеместен проблем за страната, не само за отделението”, обясни Илиева.

 

По думите на майката, лежала с детето си в болницата, освен че са малко, сестрите не смятали за необходимо да сменят памперсите редовно.

 

„Предната нощ, преди да си тръгна, отново отидох да видя кой плаче в онази стая. Децата спяха там отвити, някой беше отворил прозореца, в стаята миришеше на наакано. Значи беше си направил труда да отвори прозореца, но не беше си направил труда да преобуе детето”, каза майката.

 

Друг проблем е липсата на достатъчно инхалатори. За 23 деца има едва пет. „За инхалаторите явно предполагаме не достигат парички, защото има един инхалатор, който е пукнат, който се прехвърля от стая в стая от майките, за да инхалират децата си през шест, през четири, през колкото часа трябва”, разказва майката.

Старшата сестра и лекарката, завеждаща отделението, не можаха да стигнат до общо мнение дали инхалаторите са достатъчно.

 

„Пет инхалатора, когато имат различни часове според назначението на лекаря, което е за времето за инхалации, пет инхалатора, мисля, че е достатъчно. Но това е технологично време, което трябва да се изчака за правенето на инхалация”, каза старшата сестра.

 

„Не можем да кажем, че са достатъчни, не са достатъчни”, кетегорична бе лекарката.

 

„Пет инхалатора не са достатъчни за 20 деца, ако трябва по едно и също време да им правим инхалациите”, допълни старшата сестра.

 

На въпрос колко инхалатора трябват, старшата сестра отговори: „По едно и също време да се направят инхалациите на всички 20 деца, трябва да са 20 инхалаторите в отделението.”

 

След като става свидетел на обстановката, в която се лекуват децата, Коритарева взема детето си и решава да продължи лечението вкъщи. Въпреки че си е платила 30 лв. за ВИП стая и е доволна от лечението. „Просто единствената мисъл в главата ми бе да се махна по-скоро оттам. Събрах си нещата, обадих се на мъжа ми да дойде да ни вземе. Отказах се, реших, че ще изляза на всяка цена и ще видя какво може да се направи отвън”, каза тя.

 

Директорът на лечебното заведение д-р Владимир Пилософ не пожела да отговори на въпросите ни защо е такова отношението на медицинския персонал детското отделение. Само заяви, че ще направи проверка по случая.