Мирослав Найденов: Ликвидационните съвети унищожиха в пъти българското животновъдство
Мирослав Найденов: Ликвидационните съвети унищожиха в пъти българското животновъдство / Дарик радио - Силистра
Мирослав Найденов: Ликвидационните съвети унищожиха в пъти българското животновъдство
33669
Мирослав Найденов: Ликвидационните съвети унищожиха в пъти българското животновъдство
  • Мирослав Найденов: Ликвидационните съвети унищожиха в пъти българското животновъдство

„Българското животновъдство е в колапс и това е благодарение на политиката на управление в този сектор", каза в Силистра министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който бе на кратко работно посещение. Той потвърди, че в продуктите от стандарт „Стара планина" голяма част от суровината е внос.

„Това което става през последните 20 години. Ликвидационните съвети - които ликвидираха големите комплекси, доведоха до спад не в проценти, а в пъти на българското животновъдство, е сегашната ситуация. Факт е че в стандартите „Стара планина" голяма част от продуктите са от внос".

Според министър Найденов това е големият проблем в животновъдството, другият - е необходимостта от окрупняване на фермите, за да отговарят на изискванията за субсидиране от Евросъюза.

Мирослав Найденов съобщи още, че от днес са започнали проверки за година назад в четирите фирми, в чиито продукти"Стара планина" бе открита соя. „Отново предупреждавам, че всеки производител, в чиято продукция бъде открита соя или соеви деривати, ще отива директно на Стената на позора", строго подчерта министърът.

Мирослав Найденов за кратките часове гостуване в Силистра се срещна и с тютюнопроизводители от региона. От дунавския град ще тръгне законодателна инициатива за отпадане на лицензионните режими и освобождаване на пазара на тютюн за чужбина.