Борисов се хвали с оценката ни от японска агенция за кредитен рейтинг
Борисов се хвали с оценката ни от японска агенция за кредитен рейтинг / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Борисов се хвали с оценката ни от японска агенция за кредитен рейтинг
33907
Борисов се хвали с оценката ни от японска агенция за кредитен рейтинг
  • Борисов се хвали с оценката ни от японска агенция за кредитен рейтинг

Японската агенция за кредитен рейтинг (JCRА) потвърди кредитния рейтинг на България за дългосрочен дълг в чужда валута BBB и BBB+ за дългосрочен дълг в местна валута. Перспективата на рейтинга се променя от отрицателна на стабилна. Министър-председателят обяви новината след подписването на меморандум за разширяване на партньорството между българското правителство и американската компания НР.

„Японската агенция, последната от четирите големи рейтингови агенции обяви, че перспективата на кредитния рейтинг на България се променя от отрицателна на стабилна, това го посвещавам на опозицията. Защото когато някой ти каже, че си отрицателен, това няма как да е хубаво. Такава е била оценката за тях. Днес тя е стабилна. Живеем в стабилна държава, в която най-големите фирми в света идват да инвестират и да създават работни места. Да им е честито на всички", каза Борисов.

Рейтингът се основава преди всичко на разумната фискална политика на страната, довела до значително намаляване на държавния дълг и натрупване на голям фискален резерв. Като аргумент за оценката се посочват още поддържането на стабилен валутен борд, разширения производствен капацитет в резултат на солидния приток на субсидии от ЕС и преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), обясняват от министерството на финансите.

Перспективата на рейтинга беше ревизирана от японската рейтингова агенция от отрицателна на стабилна. Според JCR външната позиция на страната е подобрена чрез значително намаляване на дефицита по текущата сметка и умерено понижаване на краткосрочния външен дълг. Правителството на малцинството, със съдействието на десните опозиционни партии, запази режима на валутен борд и насърчава фискалната консолидация, съдебните реформи и борбата с корупцията. Предвид силния растеж на износа е много вероятно икономиката да продължи да се възстановява и да отбележи ръст от над 2% през 2011 г., при подем на вътрешното търсене, посочва в анализа си рейтинговата агенция. Това благоприятно икономическо развитие може да помогне на правителството да намали фискалния дефицит до под 3% от БВП през 2011 година, се казва в съобщение на ведомството на Симеон Дянков, което цитира рейтинговата агенция.

Премиерът подчерта, че с подписването на меморандума за разширяване на партньорството между българското правителство и американската компания НР ще се открият 2000 нови работни места за инженери в областта на IT-технологиите. Американската компания ще изгради в столицата Център за услуги на своите клиенти.

Премиерът Бойко Борисов обяви още, че в края на месеца ще бъде направена първата копка за изграждането на южната дъга на Околовръстното шосе в София.