Задържаха общински зам.-директор, продавал нелегални цигари
Задържаха общински зам.-директор, продавал нелегални цигари / cнимкa: Dariknews.bg, архив

Зам.-директорът на общинското предприятие "Градини и паркове" в Пловдив Еньо Петров е бил задържан с огромно количество цигари без бандерол. Специализираната полицейска акция се е провела в квартал "Столипиново", съобщи за Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.

В ареста са също дъщеря му и негов работник. Претърсени са четири адреса. Иззети са 37 кашона цигари или над 18 000 кутии. Цигарите са открити в складове и гаражи на Еньо Петров, който е и бивш общински съветник. Петров е бил председател на Общинския съвет на ДПС и е подкрепял ВМРО, което му е осигурило мястото в общинското предприятие.

Петров е бил наблюдаван от няколко месеца, уточни старши комисар Тодор Чонов. Предстои да бъде установено дали Петров е инициаторът на продажбата на нелегални цигари в пловдивския квартал.

Задържаният зам.-директор учредява нова етническа партия в Пловдив. Тя се казва АКП (Акционалност, конституционалност и переспективност). За новата си партия Еньо Петров събира подписи, за да я регистрира. Това потвърдиха от полицията в VI-то районно управление.

Еньо Петров е октоподът на малцинствата от Пловдив, заяви за Дарик председателят на джамийското настоятелство Ашим Асан. По думите му, той контролира престъпността в четирите махали в града и полицаите са го покровителствали, защото Петров си е плащал. Той бе категоричен, че зам.-директорът дори има свое подставено лице в БОП Пловдив. Асан допълни, че задържаният е човекът, който раздава пари за всички политически избори в града. По думите му, бившият общински съветник се занимава с контрабанда, наркотици и лихварство. 

Пред склада на ул. "Острец", от който бяха иззети акцизните стоки, се разрази истински бунт. Полицаи от VI-то районно охраняваха журналисти, за да не бъдат пребити от роднини и приближени на Еньо Петров. На място в махалата бе и лидерът на ДПС Пловдив Фикрет Сепетчи.

Тепърва ще се установява дали има още замесени в контрабандата. За обвинение в съхранение на акцизни стоки без бандерол законът предвижда от две до осем години лишаване от свобода.

Преди около 2 години името на бившия общински съветник бе замесено в голям скандал, след като в медиите бяха публикувани снимки с лъскавия му поръчков джип Ауди Q7, който струва 150 хиляди лева. Заплатата на Еньо Петров като зам.-директор на "Градини и паркове" е 720 лева.

Складът, който е собственост на Златка Петрова, съпругата на задържания, е бил общински имот преди да бъде купен от нея през 2005 г. за сумата от 12 500 лева. На търга се е явила само фирмата на Петрова "Щастлива звезда".