Президентът връчи на Радосвет Радев орден Св. Св. Кирил и Методий
Президентът връчи на Радосвет Радев орден Св. Св. Кирил и Методий / Sofia Photo Agency
Президентът връчи на Радосвет Радев орден "Св. Св. Кирил и Методий"
34214
Президентът връчи на Радосвет Радев орден "Св. Св. Кирил и Методий"
  • Президентът връчи на Радосвет Радев орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Президентът Георги Първанов награди с държавни отличия български интелектуалци, творци и дейци на културата, сред които и изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев. Той получи орден "Свети Свети Кирил и Методий" - огърлие за особено значими заслуги в областта на културата.

Ето как президентът оцени приноса на Радосвет Радев и как собственикът на Дарик прие отличието.

Георги Първанов: "Господин Радосвет Радев представлява медиите - гласа, съвестта на българското общество, и мисля, че не е никак случайно, закономерно и неговото награждаване именно в този ден, защото това е знак за значението, което ние отдаваме на българските медии, в частност на медията, която той ръководи, в развитието на съвременното българско общество, в усилията ни за повече прозрачност, за повече демократичност в България. Познаваме го като администратор, бизнесмен, журналист. Знаем, че създава Дарик радио, без чието осезаемо присъствие днес националният ефир щеше да бъде доста по-беден".

Президентът връчи на Радосвет Радев орден "Св Св Кирил и Методий"
netinfo

Радосвет Радев: "С благодарност на българското правителство, което предложи указа на президента. В интерес на истината това беше на моя юбилей и много добре си спомням, че тогава правителство и президент работеха невероятно в синхрон - мисля, че не са много дните през тази година, в които им се случи. Изключително съм горд и си мислех, че обикновено отличията имат стойност в зависимост от това кои са техните кавалери, кои са техните носители. Орденът "Св. Св. Кирил и Методий" задължава. Смятам, че медиите са на практика модерните културни институти днес и на 21 век, така че общо взето прераждането на азбуките се случва днес в българските медии. Надявам се да запазим повече България, няма друго какво да правим".

Президентът връчи на Радосвет Радев орден "Св Св Кирил и Методий"
netinfo

Заедно с Радев държавни отличия получиха и русенският митрополит Неофит, архитект Георги Стоилов, професор Емил Боев, читалище "Съгласие" в Плевен, основно училище "Пенчо Славейков" Димитровград.