Предлагат удвояване на часовете по теория на шофьорските курсове
Предлагат удвояване на часовете по теория на шофьорските курсове / снимка: Sofia Photo Agency
Предлагат удвояване на часовете по теория на шофьорските курсове
34449
Предлагат удвояване на часовете по теория на шофьорските курсове
  • Предлагат удвояване на часовете по теория на шофьорските курсове

Удвояване на часовете по теория при шофьорските курсове от 40 на 80 и цена на обучението от 350 лева предлагат от Българския автомобилен съюз. Това съобщи председателят на общото събрание на съюза Борис Гаврилов. От съюза подготвят в София 6 зали за теоретично обучение и полигон от 2000 квадратни метра. Обмисля се вариантът да се върне и практическите часове на полигон. Гаврилов отхвърли съмненията на журналистите, че може да се говори за дъмпинг на пазара.

От Българския автомобилен съюз планират промените да започнат от пролетта на 2011-а година, когато ще бъде поета и първата вълна от курсисти. Срещу 350 лева кандидат-водачите ще получават 80 часа теория, т.е двойно повече от това, което получават в момента, както и досегашните 31 часа практика. „Искаме да върнем практиката в обучението на младите шофьори от преди 20 години", обясни Борис Гаврилов.

„Всичко, което досега се говорило, че са малко парите, за да бъде достатъчно обучението, са едни думи, които дори нямат никаква основа, те няма смисъл. Един учител трябва да научи един ученик не защото получава много пари от него, а за да бъде той равноправен гражданин, равноправен водач на МПС. Той трябва да придобие знания, това е смисълът на обучението", каза Гаврилов.

В София се подготвят 6 зали за теоретично обучение и полигон от 2000 квадратни метра. От Българския автомобилен съюз отхвърлиха съмненията на журналистите, че може да се говори за дъмпинг на пазара. Идеята подкрепят и членуващите в съюза 20 автошколи в страната. По думите на Борис Гаврилов в момента у нас има около 3000 инструктори и близо 600 школи, а годишно шофьорска книжка получават 100 000 млади водачи.