Чака ни по-студена от предишната зима
Чака ни по-студена от предишната зима / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Чака ни по-студена от предишната зима
34455
Чака ни по-студена от предишната зима
  • Чака ни по-студена от предишната зима

Има вероятност за много студени дни през предстоящата зима, като температурите през януари на отделни места могат да стигнат и до минус 20 градуса. Това каза Иван Цоневски, метеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. По думите му, предстоящата зима ще бъде по-студена от миналата.

Цоневски заяви, че още не е ясно дали наистина през зимата температурите ще паднат до минус 30 градуса, но по думите му, това не е нещо необичайно за страна с нашия климат.

В края на ноември и първите 10 дни от декември вече ще има достатъчно условия за ски в планината, каза още Цоневски.

Синоптикът обясни, че топлите температурни рекорди през изминалата седмица са съвсем обичайни за ноември. По думите му, това се случва при подходящи метеорологични условия, когато има преобладаващ пренос на въздушни маси над континента, както е сега.

"Тези дни в страната имаше и много мъгли, където температурите останаха по-ниски. В момента, в който задуха западен вятър, температурите веднага се покачиха. Например във Видин, Лом и други градове по Дунав миналата седмица максималните температури бяха около 6 градуса, когато задуха вятърът и мъглите се вдигнаха, там стигна до 26 градуса," обясни още Цоневски.

Очаква се в идните няколко дни също да има топли южни ветрове в някои райони на страната, където отново температурите ще се повишат до над 25 градуса.

 

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg