Путин кацна на Летище София
Путин кацна на Летище София / Sofia Photo Agency, архив
Владимир Путин пристига на посещение у нас
34671
Владимир Путин пристига на посещение у нас
  • Владимир Путин пристига на посещение у нас

Самолетът на министър-председателя на Русия Владимир Путин кацна на Летище София.

Руският премиер Владимир Путин e на еднодневна визита у нас. Той и българският му колега Бойко Борисов ще присъстват на подписването на споразумение за българския участък от проекта „Южен поток". Въпреки че създаването на българо-руската проектна компания за газопровода е формалният повод за визитата на Путин, неофициално се счита, че ще бъдат проведени разговори за цената на руския природен газ за България и за проекта АЕЦ „Белене". След разговора си „на четири очи" с българския премиер и участието в церемонията за подписването на споразумението за „Южен поток", Владимир Путин ще се срещне и с държавния глава Георги Първанов.

В качеството си на премиер на Русия Владимир Путин идва за първи път в България. Визитата му у нас предизвика сериозен интерес както в българските, така и в руските медии. От коментар на московския вестник „Время новостей" става ясно, че Путин е потърсил съдействието на италианския премиер Силвио Берлускони, за да убеди Бойко Борисов в необходимостта от „Южен поток". Отговорът на българския премиер: "Никога с г-н Берлускони не сме водили разговор не само за „Южен поток", за каквито и да е други отношения, свързани с трета страна".

Енергийният министър Трайчо Трайков в последното си участие в „Денят" на Дарик: „Южен поток е проект, от чието успешно реализиране ние сме изключително заинтересовани. Фактът, че сега се появява възможност да изпреварим ключовите събития по пътната карта с няколко месеца, според мен е изцяло положителен".

Засега официално се твърди, че визитата е изцяло посветена на „Южен поток": „До този момент с г-н Путин във всичките си разговори темата „Белене" не сме я повдигали. Ако той я повдигне, а и ние имаме въпроси, ако има желание той да отговори на тях, защото срещата ни е планирана за „Южен поток".

В началото на тази седмица Трайков не отрече възможността да се водят разговори за намаляване на цената на природния газ за България: „През лятото бяха пет процента за тези количества, за които се отнасяха договореностите. Очевидно можем да се целим и по-нависоко в намеренията си".

В руската делегация ще вземат участие и енергийният министър Сергей Шматко, и шефът на корпорация „Росатом" Сергей Кириенко.