Българският независим портал за Евровизия: Думите на Миро са лъжа
Българският независим портал за Евровизия: Думите на Миро са лъжа / netinfo

Българският независим портал за Евровизия eurovision-bg.com излезе с официално становище, в което опровергава твърденията на Миро в предаването на Нова телевизия "Горещо" от 13-ти ноември.

„Изпълнителят, който представи страната ни на Евровизия 2010, изказа редица сериозни неистини около конкурса - нещо, което за жалост се е случвало и друг път от негова страна", пише в становището.

В интервюто си с Венета Райкова Миро опровергава верността на резултатите от конкурса. Зад акуратността на резултатите от гласуването на зрителите и журитата на конкурса стоят няколко институции - организаторите Европейски съюз за радио и телевизия, съответната национална телевизия и германската компания-подизпълнител Digame, която е гарант за сигурността и прозрачността на гласуването. Никога резултатите не са "предопределени"; конкретно 12-те точки на България за Азербайджан са резултат от зрителското гласуване вследствие на силна промоционална кампания в българските медии. Миналата година България също даде много високи точки на Азербайджан.

Миро заяви, че резултатите са повлияни и от определени политически събития в Европа - приемането на България в Европейския съюз, Оранжевата революция в Украйна и други. Това не може да окаже решително влияние над гласуващите и следва да припомним, че конкурсът е независим политически; на практика това е конкурс между телевизии, а не между държави. От една държава може да участва само по една телевизия в рамките на дадено издание. Поради тази причина казваме, че участват държави, но в действителност това са техните телевизии.

Опровергана беше и победата на Германия в конкурса. Една от причините. която изтъкна изпълнителят, беше, че всички заставки (клиповете, който вървят преди песните и представят държавата) са били заснети на Александър Платз в Берлин. Тази информация е абсолютно невярна - от Европейския съюз за радио и телевизия изпратиха екипа в столиците на всяка от участващите държави. Редно е да припомним, че последните 5 години, преди победата си тази година, Германия се представяше отчайващо на конкурса - 2 последни и 2 предпоследни места.

Намесването на президентската институция в успеха на Елица и Стунджи през 2007 година (според думите на Миро) е опетняване както на постиженията на двамата изпълнители, така и на имиджа на г-н Първанов. Подкрепата на президента на Републиката винаги е била само морална и никога класирането не се е решавало чрез негова директна или индиректна политическа намеса. Президентът Първанов активно подкрепяше и участието на Дийп Зоун през 2008 година, но те не се класираха за финал.

Запитването на EBU относно подходяща зала за провеждане на конкурса е рутинна процедура, която се извършва спрямо всички държави, чиито песни имат шансове за победа според букмейкърските залагания. Твърдението на Миро, че на България е "отнета" победа поради липса на зала, е израз на висока некомпетентност и непрофесионализъм.