Щастливата история на българско куче, осиновено в Обединеното кралство
Щастливата история на българско куче, осиновено в Обединеното кралство / снимка: sxc.hu

Банкерката Анджела Робъртс видяла двегодишната Хара, сибирско хъски, завързана насред планината, далеч от населено място, докато карала ски в България в началото на годината, пише британският вестник "Газет енд Хералд".

 

Робъртс, която е банков управител на "Лойдс" в град Дивайзис в графство Уилтшър, идвала при завързаното куче всеки ден заедно със съпруга си. Когато зимната им ваканция приключила и дошло време да се върнат във Великобритания, тя решила, че не може да изостави пухкавото и любвеобвилно животно. Робъртс помолила свой приятел българин да открие кой е собственикът на хъскито. Оказало че, това са цигани, които живеели на десетки километри от мястото.

 

Робъртс платила 500 британски лири за Хара, за да я измъкне от планината, но това не бил краят на разходите. Поискали й още 2500 лири, за да се транспортира кучето във Великобритания. Британката обаче намерила в интернет човек, който за 1000 лири закарал Хара през Европа във Великобритания. Тя стояла под карантина шест месеца и била освободена миналата седмица.

 

"Хара се справи наистина много добре. Тя се хвърли в прегръдките ми, когато ме видя", казва Робъртс, пише БТА. Семейството има две кучета - кръстоска между ротвайлер и лабрадор и още едно сибирско хъски.

 

"Бих го направила отново, не съжалявам", казва Робъртс и добавя, че не могла да понесе мисълта да изостави кучето насред планината. "Не понасям жестокостта. Животните ни се доверяват и ние сме им задължени да оправдаем това доверие", смята тя.