3,5 милиона ще са ромите у нас след 40 години
3,5 милиона ще са ромите у нас след 40 години / Sofia Photo Agency, архив

През 2050 г. българите ще бъдат малцинство в собствената си държава. Това прогнозираха от Центъра за демографска политика.

Според представителя на организацията проф. Петър Иванов българският народ ще се стопява с бързи темпове и след 40 години ще наброява едва 800 000 души. В същото време малцинствата ще нараснат значително - ромите ще достигнат внушителната бройка от 3,5 млн. души, а турският етнос - 1,2 млн. души. За 2100 г. "присъдата" на изследователите е още по-тежка - 300 000 българи ще съжителстват с 8 млн. роми и 1,5 млн. турци. Предстои колосално разместване в етническото пространство на България, предрече Иванов, цитиран от в. "Труд".

Позовавайки се на официалните преброявания на населението, от Центъра за демографска политика посочиха, че в началото на ХХ век мнозинство са били българите (2,9 млн.), като далеч по-малобройни са били турците (800 000) и ромите (60 000).

През годините тази тенденция продължава и се запазва до днес, но вече числата са различни - близо 5 млн. българи делят 111 хил. кв. км територия с около 1 млн. турци и още толкова роми. "В близките десетилетия България ще се удави. Виждам безпомощност на българските политици пред етническия конфликт, който ще бъде атомна бомба за държавата ни", изказа се емоционално преподавателят по политология в УНСС проф. Трендафил Митев.

Намаляването на българите и увеличаването на малцинствата ще доведе до икономическо и политическо отслабване на държавата според декана на Геолого-географския факултет на Софийския университет проф. Петър Славейков. "Ще се задълбочат проблемите в образователната система и ще отслабне научният и творческият потенциал", добави той. Организацията от научни сътрудници, университетски преподаватели и общественици разработва стратегия, за да се избегне демографската катастрофа. Те поискаха институция, която се грижи за българския народ, защото в момента има защита само на малцинствата.

От центъра вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, за да го предупредят за проблема.