Пребиха момче пред дискотека, докато полицията разследвала кражба в клуба
Пребиха момче пред дискотека, докато полицията разследвала кражба в клуба / снимка: БГНЕС, архив
19-годишен се бори за живота си след побой в Студентски град
35017
19-годишен се бори за живота си след побой в Студентски град
Кметът на район „Студентски" Димитър Дилчев
  • 19-годишен се бори за живота си след побой в Студентски град
  • Кметът на район „Студентски" Димитър Дилчев

19-годишно момче беше пребито до смърт пред дискотека в София, докато полицията разследвала кражба в заведението. Дениз Пехливанов е настанен в „Пирогов" със счупен череп и опасност за живота. Освен него са пострадали още трима младежи, които след преглед в „Пирогов" са освободени. Петима студенти бяха задържани за инцидента, съобщиха от МВР.

Малко след 4.30 часа сутринта две компании - едната, състояща се от 25 души, празнуващи рожден ден, и другата - от 6-7 души, се спречкали в дискотеката след като Дениз настъпил друг студент в претъпкания от хора клуб. Скандалът прераснал в масов бой между 15 души на 50 метра от дискотеката „Котон клуб" в Студентски град.

Началникът на Криминална полиция в Седмо РПУ Красимир Илчев: „Охраната на заведението се е намесила. В такава ситуация обикновено изкарват и двете компании навън. Общо от двете компании са излезли около 15 души и са отишли от другата страна на булеварда, където има денонощно павилионче за продажба на закуски. Там отново възниква спор между двете компании и се стига до тежкия инцидент, след който 19-годишният младеж е настанен в „Пирогов" с опасност за живота".

Сбиването е станало пред очите на частен охранител, който не е подал сигнал в полицията. По ирония на съдбата в дискотеката малко преди побоя пристигнал полицейски патрул заради подаден сигнал за кражба. Полицаите обаче не разбрали за побоя, станал на метри от заведението.

Тримата пострадали при сбиването са били разпитани. В Столичната полиция разполагат и с видеозаписи от камерите пред заведението. Извършителите се издирват.

Районът на Студентски град не е по-опасен от всеки друг район на София. Това каза за Дарик Димитър Дилчев - кмет на район „Студентски" във връзка с инцидента с 19-годишния младеж: „Това е нещо, което не може по никакъв начин да се толерира. За съжаление в София, и във всички други градове такива инциденти стават. Няма как кметовете да реагират на тези неща. Вероятността да стане такова произшествие е еднаква в целия град. Трагедията е, че това става напоследък все с млади хора. Дай Боже момчето да се оправи. Тук не говорим за Студентски град. Тук говорим за насилието между младите хора. Не е редно да гледаме само Студентски град за тези неща. Тук е въпросът не къде се е случило, а защо се е случило, и защо става сред младите хора. Нима ако стане в центъра на София, няма да му обърнем внимание?! До там ли сме се докарали?"

Петимата арестувани са студенти и са от Национална спортна академия. Момчетата са извършили нападението и побоя под влиянието на алкохола. При разпитите са признали пред полицаите за случая. В момента разследващи полицаи ги разпитват.

На 5 декември 2008 г. студентът Стоян Балтов беше пребит до смърт от други момчета пред столичната дискотека „Амнезия" в Студентския град. Съдебномедицинска експертиза доказа, че 20-годишният студент по фармация е починал от черепно-мозъчна травма. Следите от побоя приличали на грайфери на обувки, пише в експертизата.