Паметник за 90-тата годишнина на Меден рудник
Паметник за 90-тата годишнина на Меден рудник / *DarikNews

Днес в „Меден рудник” беше открит паметник по случай 90 години от създаването на комплекса, съобщи за Дарик Лазар Налбантов, председател на Тракийско дружество „Екзарх Антим I” – Бургас.  По думите му, идеята идва от инициативен комитет, който е потърсил за съдействие дружеството, чиято най-голяма членска маса е именно там.

Автор на плочата е бургаският скулптор Любомир Коцев, а средствата за нейното изграждане са били дарени от над 230 жители на комплекса. На плочата са отбелязани две години – 1920-та когато селището Кара Баир /Черни връх/ е официално узаконено и 1936-та – белязала създаването на първото училище там -  „Найден Геров”.  Именно в това школо се намира и паметникът.

„Историята на „Меден рудник” е тясно свързана с Тракийския въпрос. Първите семейства тракийски бежанци се заселват именно тук през 1913 година, близо до познатата на жителите чешма Кьор Исмаилица.”, допълни Налбантов.  Председателят заяви, че тогава земята е била общинска и властите на няколко пъти са гонили и разваляли колибите на бежанците.

По случай откриването бе организиран празничен концерт, в който се включиха народни изпълнители и фолклорни състави. Отпечатана е и кратка история под формата на есе, с която се запознаха ученици от „Меден рудник”.