Силен вятър в столицата обърна покрива на магазин
Силен вятър в столицата обърна покрива на магазин / Sofia Photo Agency, DarikNews.bg
Очевидец разказва:
35227
Очевидец разказва:
Силен вятър в столицата обърна покрива на магазин
Силен вятър в столицата обърна покрива на магазин
  • Очевидец разказва:
  • Силен вятър в столицата обърна покрива на магазин
  • Силен вятър в столицата обърна покрива на магазин

Силният вятър в столицата събори ламаринен покрив на магазин на улица „Тракия”, в близост до бул. „Дондуков”. Поривът на вятъра повдигна ламариненото покритие и го преобърна върху сградата. Възможно е парчета от конструкцията да са паднали и по земята.

За момента няма съобщение за пострадали хора и материални щети. На мястото екипи на полиция, „Гражданска защита” и „Пожарна безопасност” заградиха района, но началникът на „Гражданска защита” Красимир Димитров каза за Дарик, че отделът няма да отстранява ламаринената конструкция. „На управителя на магазина е написано предписание да ремонтира покрива, но „Гражданска защита” не може да го направи вместо него”, заяви Димитров. „В момента няма опасност от падане на парчета от покрива”, уточни той.

„Обадихме се на „Гражданска защита”, вземаме мерки. Ситуацията е такава, че „Гражданска защита” няма средства дори за елементарни заграждения. В момента вземаме мерки да свалим ламарината”, коментира управителят на магазина Петър Стоев.

До момента са получени 49 сигнала за паднали покриви и дървета в София, уточниха от "Гражданска защита". По 27 сигнала работят от сутринта столичните пожарникари във връзка със силния вятър, съобщиха от пресцентъра на МВР. От 8.00 до 10.00 ч. пожарникарите са приключили 10 случая. Сигналите са предимно за паднали дървета и опасно надвиснали от покривите ламарини или други предмети.

В Перник цялата покривна конструкция на природо-математическата гимназия „Христо Смирненски” е паднала от ураганния вятър. Учениците са изведени от учебното заведение, а на място е изпратен спасителен екип.

Паднало дърво е било отстранено пред Информационния център на Министерството на отбраната. Отстранена е висяща ламарина от Националната художествена академия. Премахнато е паднало дърво върху леки автомобили на ул. „Краище” в кв. „Иван Вазов”. Паднали дървета са били отстранени е около ОДЗ „Здраве” в кв. „Изток” и ул. „Персенк” в кв. „Лозенец”.

„Гражданите да избягват минаването под високи дървета, да внимават за падащи ламарини и други части от покривните конструкции”, предупреди той. Ако пътувате с кола, е добре да спрете далеч от електропроводи и дървета, съветват още от „Гражданска защита”.

Силен вятър в столицата обърна покрива на магазин
netinfo

Аварии вследствие на ураганния вятър прекъснаха електричеството на части от столичните квартали „Драгалевци”, „Овча купел 1”, „Суходол”, „Горна баня”, „Княжево” и „Горубляне”. Засегнати потребители има и в селата Бистрица, Железница, Панчарево, Владая, Мърчаево, вилна зона Косанин дол и природен парк Витоша.

Без захранване са и части от зимния курорт Боровец. Бурята е причинила прекъсвания на електропроводи в редица други населени места в Западна България.

Аварийните екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на захранването на близо 7000 клиенти на компанията в Западна България, останали без електричество заради бурята, съобщават от енергото.

ЧЕЗ припомня, че клиентите могат да подават сигнали за аварии на денонощната информационна линия 0700 10 010 на цената на един градски разговор. В случай на промяна в актуалната обстановка компанията ще подава своевременно информация за състоянието на електроразпределителната мрежа.

В голяма част от страната се очаква скоростта на вятъра днес да достига до 90 км/ч, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. В раздела „Опасни явления” на интернет-страницата на института е даден оранжев код за вятър с опасна скорост в областите Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

В същото време тази сутрин в Силистра е измерен нов температурен рекорд от 16,9 градуса. Това е с 0,4 градуса повече от температурния рекорд за тази дата, отчетен през 1947 г., съобщиха от местната метеорологична обсерватория.

Бурен до ураганен вятър е бил измерен по високите места на планините през нощта. Това съобщи за БТА дежурният синоптик в НИМХ-БАН Анна Дякова. През нощта най-силен е бил вятърът в област Кърджали - с пулсации със скорост до 28 м/сек. Вятър с пулсации до 15 м/сек е духал в Хасково, до 16 м/сек - в Русе и Разград. В София, Русе, Елхово, Бургас, Враца, Добрич синоптиците са измерили пулсации на вятъра до 18 м/сек.

Силен вятър в столицата обърна покрива на магазин
netinfo