Андрей Баташов
Андрей Баташов / снимка: БГНЕС, архив

Роден е на 10 септември 1965 г. във Волгоград, Русия. Завършва Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” (НАТФИЗ) през 1989 г. в класа на проф. Енчо Халачев. Има над 40 роли в театъра и киното, многобройни участия в различни български и чужди кинопродукции. Играе на три сцени - на Народния театър "Иван Вазов",  Нов драматичен театър „Сълза и смях” и Театър 199 „Валентин Стойчев”.

Андрей Баташов е  изключително търсен и от чуждите режисьори. Участва в редица  италиански и немски кинопродукции. 

От 1996 г. преподава в НАТФИЗ, доцент е по актьорско майсторство и режисура. Като режисьор в края на 90-те години на XX в. поставя спектакъла „Ритъм”, където заедно с неговите студенти събира публиката директно от улицата на сцената на Нов  драматичен театър „Сълза и смях”. Участва в редица спектакли, сред които „Ритъм” и „Sexхх” на сцената на Нов драматичен театър „Сълза и смях”, „Секс, наркотици и рокендрол” в Театър199, както и в постановката в Народния театър „Иван Вазов” „Да си вземеш жена от село” от Уилям Уичърли.

През 2007 г. поставя 500-я юбилеен спектакъл на постановката „Секс,  наркотици и рокендрол”, която е на сцената повече от 15 години.

Участва в предизборния екип на Милен Велчев, кандидат за кмет на София в частичните местни избори на 29 октомври и 5 ноември 2005 г. От 17 октомври 2007 г. е депутат в 40-то Народно събрание от Национално движение „Симеон Втори”, където участва в  работата на Комисията по гражданското общество и медии, на Комисията по околната среда и водите, на Комисията по културата.

Рицар от Ордена на Рицарите тамплиери.