Все повече осиновени бездомни кучета в Ямбол
Все повече осиновени бездомни кучета в Ямбол / DarikNews.bg

Общо 328 бездомни кучета са обработени в Ямбол от началото на лятото, когато стартира поредната кампания за намаляване на популацията в общината. От началото на годината техният брой е близо 700. Дейностите по залавяне, кастриране, обезпаразитяване, лечение, ваксиниране, маркиране и евтаназиране / при необходимост/ на безстопанствени кучета, се поема от общината.

Залавянето на кучета  се извършва приоритетно в детски градини, училища, детски и спортни площадки, пешеходни зони. Това става в часовете, които най-малко нарушават спокойствието на гражданите и не се пречи на движението. Безстопанствените животни се предоставят безвъзмездно за осиновяване. При осиновяване на куче новият собственик получава ветеринарно-медицински паспорт, а животното се обезпаразитява, кастрира и му се поставя микрочип.

Нараства броят на осиновените бездомни кучета - общо 83 от началото на годината. Фирмата, която се занимава с дейностите по намаляване на популацията на бездомните кучета, е прибрала в приюта  41 малки под 6-месечна възраст, като част от тях вече са осиновени.