Учебен боен самолет се приземи аварийно
Учебен боен самолет се приземи аварийно / снимка: Dariknews.bg, архив

Учебен самолет Пилатус от авиобаза Долна Митрополия се приземил аварийно, след като при излитане изгубил мощност, съобщиха за Дарик от пресцентъра на Министерството на отбраната. Двамата пилоти са взели решение и са направили аварийно кацане в района на летището в 12.35 ч. Не са пострадали, били са прегледани във Военна болница - Плевен. Комисия ще установява причините за инцидента.

Според специализирания сайт pan.bg PILATUS PC-9M e учебно-тренировъчен самолет с турбовитлов двигател с мощност 1150 конски сили, и развива максимална скорост в хоризонтален полет от 550 km/h. РС-9М представлява най-модерното решение за начално и напреднало обучение на военни пилоти, като част от Интегрирана Система за Обучение на военни пилоти, включваща също компютърно-базиран клас за теоретично обучение и модерен симулатор-тренажор снижаващ значително разходите по подготовка.

Изключителните летателни характеристики и високата скорост на полета правят РС-9М напълно конкурентен на реактивните учебни самолети, при неколкократно снижение на оперативните разходи, пише pan.bg и добавя, че самолетът в момента разполага с най-модерното приборно и радиоелектронно оборудване от всички летателни апарати на въоръжение във ВВС на България.

С въвеждането му на въоръжение, военната ни авиация направи сериозна стъпка напред към усвояване на най-авангардните информационни технологии в областта на военната авиация.

Дисплеят на челното стъкло позволява да се лети, без да се отвлича вниманието на пилота от външната обстановка, като по този начин се намалява риска от сблъскване с друг самолет, птици или със земята.