Кумът на Йосич поръчал убийството на бай Миле?
Кумът на Йосич поръчал убийството на бай Миле? / снимка: БГНЕС, архив

Слободан Джурович, наречен Кардинал, наредил убийството на Милчо Бонев, известен като бай Миле през 2004 г. Поръчката той направил след арестуването на Сретен Йосич в България и екстрадирането му в Холандия. Тази информация изнесе пред Специалния съд в Белград свидетелят-сътрудник Томислав Марянович.

Това убийство е отмъщение към бай Миле, който не е попречил на арестуването и прехвърлянето на Йоца Амстердам в Холандия, пишат сръбските медии. След това Джурович наследил големия престъпен бизнес на Милчо Бонев в България, свързан с наркотици, убийства и оръжие.

Марянович, който чрез видеолинк Белград-Загреб свидетелства за организирането на убийството на хърватския журналист и собственик на седмичника „Национал” Иво Пуканич, подробно обясни схемата на престъпната групировка и нейните акции. Според него Сретен Йосич и неговия кум Слободан Джурович стоят и зад убийството на Пуканич. За смъртта на журналиста Йосич обещал 1,5 млн. евро.

Престъпният  клан се е събрал през 2008 г. след завръщането на Роберт Матанич от България. За първи път обаче те започват своите акции през 2000-а, когато в Загреб организират нелегален бизнес с наркотици, оръжие и изнудване. През 2003 г. пък от Босна за Ротердам контрабандират голямо количество оръжие  по поръчка на Слободан Джурович.

Томислав Марянович цитира и един от престъпните босове - Роберт Матанич, който е заявил, че групата е работила за много силен човек - Сретен Йосич, и че неговия кум и дясна ръка е Слободан Джурович. Той през 2004 г. им е заповядал в България, в Пловдив, да убият един човек, който ги е измамил за наркотици. Според свидетеля, техния човек в България е бил Бойко Борисов, тогава главен секретар на полицията.