Седем души са блокирани в Духлата
Седем души са блокирани в Духлата / снимка: БГНЕС
Седем души са блокирани в Духлата
35494
Седем души са блокирани в Духлата
Трифон Даалиев
Седем души са блокирани в Духлата
Трифон Даалиев
  • Седем души са блокирани в Духлата
  • Трифон Даалиев
  • Седем души са блокирани в Духлата
  • Трифон Даалиев

Седем души, сред които три деца, са блокирани в пещерата Духлата до пернишкото село Боснек. Повече от 20 часа хората са заседнали, а спасители вече са успели да влязат в лабиринтната пещера.

Ето какво разказа за Дарик Атанас Русев, най-добрият познавач в България на пещерата, който ръководи спасителната операция. 

Преди 20 часа седем души са били блокирани в пещерата. Те са четирима възрастни и три деца. Достатъчно навътре са в пещерата, в едни от крайните части на пещерата. Правим всичко възможно да им помогнем по някакъв начин. Взели сме всички необходими мерки. Следим нивото на водата в пещерата колко бързо спада. 

Тези хора, които са вътре, имат ли опит в пещерното дело?

Четиримата са добри пещерняци, с повече от 20 години стаж. Имат необходимите неща да оцелеят поне няколко дни. Вярваме, че в момента са живи и са добре. Не са в някакви тесни части. Блокирани са в едни доста големи зали в пещерата. Водата отвън се оттича, което означава, че след три или четири часа ще имаме точна оценка колко бързо спада водата и кога ще можем да ги изкараме.

Колко е дълга самата пещера Духлата? Кажете нещо повече. 

Пещерата е дълга 18 км. Разположена е на седем етажа. В нея протичат осем подземни реки. Най-сложната лабиринтна пещера у нас.

Има ли някакъв начин да се свържете с блокираните хора?

Няма никакъв начин, защото те са блокирани на повече от един километър от нас вътре в пещерата. Няма начин да се свържем с тях.

Какво трябва да правят хората, които са попаднали в такъв капан, чуйте отговорите от Трифон Даалиев, началник на Аварийно-спасителния отряд към Българската федерация по спелеология.