Бойко Борисов: Не успяхме със здравната реформа през 2010-а
Бойко Борисов: Не успяхме със здравната реформа през 2010-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю с премиера Бойко Борисов в "Годината" по Дарик
36332
Интервю с премиера Бойко Борисов в "Годината" по Дарик
  • Интервю с премиера Бойко Борисов в "Годината" по Дарик

Mинистър-председателят Бойко Борисов в студиото на "Годината". Здравейте, г-н Борисов.

Здравейте и честит празник.

Вие сте три пъти политик на годината, Цветан Цветанов става за втори път и малка преднина пред Кристалина Георгиева.

Истински се радвам и му пожелавам успех. Беше му важно и това да се случи, малко да се забравят тези компромати, които имаше по негов адрес. Хубаво е, че и петимата, което мисля, че е за първи път във вашата анкета, са...

От една партия.

...от една партия, което показва, че...

Това хубаво ли е - да няма алтернатива?

...партията работи добре. Разбира се, винаги може по-добре. Вече министрите влязоха в темп, в ритъм и на България й трябва още няколко години партия, която носи и политическата отговорност, за да може да направи инфраструктурните проекти, да може да има стабилно правителство, което да работи с Брюксел, и съответно пък да довърши и реформите, които вървят в момента.

Кои са трите най-важни неща, които вие свършихте през 2010 г.?

Ами, аз бих ги казал на един дъх - сигурност, финансова стабилност, инфраструктурни проекти.

Едното важно нещо, което не свършихте през 2010 г.?

Здравната реформа.

Кое е по-важно? Това беше един спор, който вървеше цяла година, вие казахте ясно - магистралите са по-важни, други казват: коледните пари за пенсионерите, защото те няма да дочакат.

Сега, вижте, популизмът е нещо, което шества и не само в България - и в Европа. И ако Европа е в момента на това дередже, е точно поради проблема, че харчи повече пари, има изключителна социална политика, и произвежда по-малко, отколкото харчи. Това ми беше изказването и на Европейския съвет, и затова получих и аплодисменти от колегите. Да, искам много, ако можеше, да дадем и двойни заплати, ако можеше, да дадем и двойни пенсии, и тройни, но сега, година и половина, трябва да завършим инфраструктурните проекти. Това са магистрали, естакади, столичното метро, южната дъга, "Меден рудник" - Бургас, и всичко това, което ще оживи градовете ни. Защото сега вземете Южна България. Видяхте, един дъжд и Южна България я няма. Защо? Защото няма магистрала "Струма". Ако има магистрала "Струма", Дупница, Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански ще станат идеални места за инвестиции. Сега всеки инвеститор, като си помисли, че трябва да мине това дефиле, наречено Кресненско дефиле, и да се върне, предпочита да инвестира в София или Пловдив, където има магистрала.

Десницата обаче...

Когато стане "Тракия", дали е Нова Загора, дали е Сливен или Ямбол за чуждестранния инвеститори е абсолютно, или Карнобат, безпроблемно да инвестира там, защото има и много терени, и работна ръка, и всичко. Ако направим "Марица", всичко свързано... и трафика, който свързва Азия и Европа, всеки ТИР е такса. Така че след година и половина, когато заработят всичките тези инфраструктурни проекти, това ще са пари, които... с тези пари, с тези такси ще вдигам и пенсии, ще вдигам и заплати. Освен това за съжаление ние имаме над два милиона пенсионери. Ако не искаме да ги обидим и им дадем необходимото, това ще са стотици милиони, а в същото време за всички, които не знаят, и вчера механизмът, който се прие в Европа, е строга фискална дисциплина и ще се помага само на държави, които спазват 3-те процента дефицит. Така че ние сме избрали този вариант и на всички работещи хора, на всички хора, които искат да правят бизнес в България, на всички, които искат да развиват туристическия бранш, аз съм поел ангажимент и ще го изпълня, и то в рамките на година и половина.

Десницата обаче дойде през 90-те с песента "искам цвете едно, но сега, веднага и никакво ще".

Ами, то е факт. Ако слезем сега под София, на трите лота на метрото, е детска играчка примерно строежът на НДК. Три невероятно големи строежа се извършват в момента в София и само след една година и няколко месеца, не "ще", за над един милиард евро инфраструктура с хиляди подземни паркинги за автомобили ще отпушат София. Ами, южната дъга, ами "Тракия", когато 2012 г. средата стане... И понеже казвате "ще", сега с вашия началник Радосвет Радев говорих, той дори планира да прати хеликоптер негов, за да снима цялата "Тракия". Ами, тя вече е на чакъл. Сиреч думичката "ще" сме я наслушали, наслушали десетилетия. Сега има дати и пускови срокове. И ето днес за вашите слушатели, които карат, могат да знаят, че двулентовите пътища на кръговото на Перник са факт и вече трафикът е спокоен.

Магистрали или пенсии. Другият въпрос беше магистрали или образование? И Иван Илчев, ректорът на Софийския университет, каза: по новите български магистрали ще се движат заможните, образовани млади турци, защото Турция пък казва, че ще дава за образование повече, отколкото за магистрали.

Да, когато Турция си е направила магистралите, защото, ако отидете в Истанбул или Анкара, или от Истанбул до Анкара всичко е осеяно с естакади и магистрали, вследствие на което бизнесът и брутният им вътрешен продукт се повиши, и те сега вече дават и за кино, и за образование. Докато ние, ако изхарчим парите сега и пак не направим инфраструктурата, ще останем една държава като селски кокошарник. Ами, нали всичките тези хора, които казвате, като тръгнат на море... са 8-9 часа, какво говорят тогава? За пенсии, за заплати, за какво? За инфраструктура. Така че сме избрали и не искам да противопоставям работещите на пенсионерите. Този въпрос не е правилен. Не му отива на проф. Илчев, който знае, че дори от парламента 2 милиона взехме да им дадем, за да няма зимна ваканция, студена. И за една година ли българите... И пак в образованието даваме повече пари, отколкото преди, или достатъчно пари. В здравеопазването даваме пари, колкото никога досега в България не са давани. Искат да кажат, че за една година ще изпростее народът ли? Докато строим магистралите? Ами, за тези 20 години, които досега според Илчев, ако е казал подобно нещо, защото все пак професор не би трябвало да каже такава глупост, за тези 20 години така ли ни образоваха. Те излязоха сега преди няколко дни изследвания, от които ни се изправиха косите на всички, дори които ги нямаме. Не, това ли ни образоваха досега питам? Няма магистрали и лошо образование. Как не ги е срам. При положение че сме намерили пари и сме дали и за университет, и за всичко друго. Е това е неблагодарност. И аз се надявам, че хората оценяват, минавайки и виждайки усилията и това, което правим по инфраструктурата, че ще живеят в една съвременна държава.

Трябва ли да се строи точно сега стадион, нова галерия, нова спортна зала, атомна централа, точно сега, когато няма средства?

Ами, защо 20 години са проспани? Защо... защото, ами, спортното съсловие да го наречем. Тези, които минаха, защото спортистите са от 20 до 25-26 години във върхова форма. Волейболисти, баскетболисти, които ни прославяха по целия свят и не могат да проведат нито едно първенство, домакинско, в България. Защо? Защото точно тези по времето на "Синята коалиция", на СДС, продадоха спортните зали. И не остана. . . примерно в столицата не може да се провежда първенство. И в момента само в средата на другата година ще имаме за 18 хиляди души красавица, която всички я виждат. И тя ще остане и за следващите поколения. Нима сега всички ние не завиждахме на Белград, когато се провеждаха тенис турнирите - 20 хиляди души вътре. Кога да ги строим? Да си заминат и тези поколения или да станат и тези поколения пенсионери и тогава?

Ще строи ли България атомна централа?

България ще строи атомна централа, когато има ясна цена. Досега по цената няма разбирателство и това е голям грях на г-н Първанов, голям грях...

Той обаче казва, че с инфлационния индекс е по-евтино, отколкото в момента се обсъждат цените...

И той пак не казва... той пак по неговия йезуитски начин казва - централата може да стане с 1 милиард по-евтина. Аз съм постигнал вече да е с 1 милиард по-евтина. Въпросът е за инфлационния индекс, който от 4 милиарда я прави 6.4 по искане на руснаците. Ако г-н Първанов, когато са подписвали тези договори, са записали по кой - европейски, евро 15, 17, 20, български, руски, германски, няма значение индекс, тя тогава щеше да бъде обявена не за 3 милиарда 970 или 80 милиона евро, а плюс индекса... на двата мотора, а плюс индекса щеше да стане пет и половина, шест и половина, седем и половина, колкото са приели. Защо не го подписаха това? И той пак казва това, което аз съм вече постигнал - с 1 милиард евро по-евтина. Ама, ние не искаме с 1, искаме с 2.

Колко искаме, колко ще дадем за централата...

И пак това не може да се каже така на първа ръка. Затова не е било нужно да подпишат така договора, без да има консултант, който да е доказан в тази област, както ние сега избрахме английски консултант или не знам точно, бяха на финала с другия, Ротшилд банк, които това им е работата - да консултират подобни проекти. Хората учат десетилетие, дето се вика, за да могат да кажат колко е цената. И когато този консултант излезе и каже как да се структурира капиталът, когато бъдат привлечени инвеститори, когато има крайна цена и се знае къде ще се
продава токът и всичко това, което си задаваме като въпроси, тогава ще можем да кажем колко е. Сега ние искаме да е 5 милиарда, руснаците искат 6.4. Но само консултантът, специалистът, който чрез конкурс избираме в момента и ще е мощен западен консултант, ще ни каже колко е цената.

Да свършим с руснаците, понеже тази година се разбрахте за "Южен поток" с тях.

Да, миналия петък вече регистрирахме българо-руската смесена компания, да.

Трайчо Трайков го разказа това. Всъщност руснаците много искат да имат собственост в България върху инфраструктура. След освобождението, ако сте чел "Строители на съвременна България", Симеон Радев в цял том разказва как искат да имат железопътна линия тук и не им я дал тогава, до Стамболов никой не им дал и не им дават въобще. След това още при Живков, като се появяват газопроводите, започват да го натискат. И досега Станишев го мотаеше. Подписаха меморандуми, но пак нямаха споразумения. Ще получат ли совственост...

А какво подписаха за "Южен поток". Не, не какво подписа Станишев за "Южен поток", и той, и Първанов...

Ама, хубаво, ако е било грешно... Ами, те подписаха и Бургас - Александруполис, но вие няма да го направите.

Да, защото хората не го искат.

По-големият въпрос е не кой какво е подписал. Трябва ли да имат собственост руснаците в България върху тръби, релси, пътища. Това е спор, който не е ваш, сега. Той е от... 130 години се води в България.

Аз не знам, ако половината от тръбите, както е подписано, повтарям, са техни, те дали могат да си ги вземат, да си ги занесат.

Да, ама и ние нищо не можем да правим, без да ги питаме.

Ами, газът е техен, а ние само го транзитираме. "Южен поток" е транзит.

Тоест това е бил безсмислен спор, целият този, тези... години.

Ама, разбира се, газът е руски, отива за западна...

Всички български държавници, които са го спирали, било грешка според...

Едно е жп, друго е нещо, което...

Не, аз говоря и за тръбите сега.

Газът е техен и отива за Западна Европа. Ние сме от двете страни на кранчето. Това са нови тръби, които се строят. А старите са си сто процента български и по тях ще си тече газът, а разликата отгоре ще минава по новите тръби.

Много ли се подслушва според вас?

Не.

Председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор говореха, ще чуем интервютата, те са на запис с тях. Главният прокурор казва ще направи списъци всеки прокурор колко, къде, какво е поръчвал и ще го следи. Вие смятате ли, че и МВР така трябва да направи?

Разбира се. И трябва да дам пример, не че с министър Петканов сме си любимите хора, но министър Петканов в това отношение беше изключително стриктен и всяко искане за подслушване или проследяване лично му го докладвах и той преценяваше дали... А искаше и по една табличка му правехме отдолу по даденото лице провеждано ли е друг път мероприятие, ако е провеждано, какви резултати е дало. Просто той допусна само една грешка с Атанасов тогава, защото... Аз го предупредих, че ще... му кажат, а и това, което Атанасов говореше публично, той говореше и по телефона, така че...

Добре, а сега така ли се подслушва?

Ами предполагам, че министър Цветанов е стриктен.

Пак ли така - всеки лично министърът проверява?

Цецо беше преди мен тук, трябваше да го питате.

Да, да, сега ще го питаме, той е още... доколкото знам, в радиото. Добре, понеже всъщност упрекът е, че за пари... парите за подслушване, които се дават, са повече, отколкото парите за култура?

Не може така да се каже и, повтарям, сметката не е такава.

Каква е сметката?

Ами, не е така. Не я знам наизуст, но със сигурност не е така. А и за култура в момента изцеждаме и даваме и допълнително пари - и по средата на годината сигурно ще им дадем още.

А защо имате проблем тогава с цялата тази група учени, преподаватели, ето остро говорихте за ректора на университета...

Ами, защото е неблагодарен. При положение че...

... хората, които правят...

... дойде лично в мое присъствие в Народното събрание и благодари за това, че ние намираме парите, за да работи университетът в условията на криза, без да имат никакво сътресение, да каже такова нещо, аз мисля, че не му отива.

Добре. Хората, които правят кино? В смисъл не виждате по-системен проблем, че интелигенцията на държавата, лекарите, все са недоволни всъщност?

Всъщност почти по... един път или два пъти откривам отделения, и то с апаратура, каквато няма и в Европа, и лекарите истински ни се радват там. Така че лекарите не са доволни, че 3 милиарда и 5 милиона плюс около 400 милиона по европейски програми, 3 милиарда и 400 милиона отиват за здравеопазване, повече от всякога в България, давани за здравеопазване, от това ли не са доволни?

Нали, отворихте темата за здравеопазването.

Така че онзи ден се видях с кинотворците. Ами, те са излъгани преди десетина години ли колко, когато са им казали - излезте на пазара, пък ние всяка година ще ви даваме по хикс милиона като дотация едва ли не. И аз две срещи вече имам с тях. Другият четвъртък ще имаме, мисля че още една и ще го решим проблема там. И те са разумни хора...

Не знам дали... как ще го решите?

Ами, те са сбъркани правилата, по които работят.

Какво ще промените?

Ами, сега сме направили с тях работна група, със заместник-министър Митко Тодоров, и до четвъртък трябва да ми дадат план, по който ще работят за следващата година.

Това Митко Тодоров, дето тази седмица на концерта на ФСБ, четохте ли, го освиркали - приветствието, него. Това, като казал, че хората, ето...

В Нова телевизия ги слушах ФСБ, които пък благодариха самите творци и певци за вниманието, което Министерството на културата им е оказало. Значи, зависи откъде го погледнете.

Трима министри на здравеопазването. Не знам повече пари дали има, но със сигурност здравеопазването има най-много министри в България.

Погледнете бюджета и ще видите. Ако не знаете, той е вече приет като закон.

Има ли проблем с кадрите вашата партия? В определени сфери, да кажем?

Ами, аз мисля, че вече болшинството от министрите работят изключително добре. Факт е, че във вашата класация просто няма от други партии. За първи път влиза и земеделски министър. Така че всеки може още. Това е максимум, който може да се извлича от всеки и искаме да го извлечем.

Честно да ви кажа, събрахте, така, доста ирония с начина, по който избирате здравен министър. Тази история как сте взел Анна-Мария Борисова на кръстопътя край Търново.

Пак спекулации, защото със съпруга й си бяха на една виличка, имат малка там, в околностите на Търново, и аз просто исках да се срещна, да поговорим по концепцията и я помолих, за да не се отклонявам, да отивам в селото, да излязат там. И седнахме и говорихме близо час. И това отново, нали... спекулации.

Да де, но може би не е сериозно за една голяма партия да няма човека за здравеопазването?

Коя партия има готови кадри? Никоя, никоя. Всички партии в България... (не се разбира - бел.ред.)... стари. А единствената стара партия, тя пък нейните кадри са все агенти на Държавна сигурност или бившия режим, така че какво да има...

... дясно ли е да не допуснете хората да си избират къде да дават парите си за здравно осигуряване? Да са длъжни, парите само на държавно трябва да ги дадат...

Кой е казал, че е така?

Здравният министър, това е стратегията, която приехте. Той ще дойде след малко...

Между другото частните пенсионни фондове и сега си съществуват...

Не, аз говоря за здравните. Вие приехте, че няма да има конкуренция между Националната здравноосигурителна каса и други частни каси. Тоест, че няма да може да избира човек дали му харесва услугата, дето държавата му дава и да отиде да ги даде в частни?

Прост е примерът с частните пенсионни фондове.

Частното е лошо?

Ами, когато трябваше да започнат да се изплащат по закон вноските, те казаха, че нямат пари, и трябваше НОИ да ги осигурява. Защото хората, ако отидат да си получат 50 или 60 лева пенсии, ще дойдат под моя прозорец да протестират.

Това не звучи много дясно, обаче. Нали, в смисъл десниците са да има частно, колкото може по-малко държавата да се занимава с нещо.

Да, но звучи отговорно. Защото, ако си внасяш пари за здраве и в един момент здравният фонд, който те обслужва, не ти плати за здраве, ти пак ще дойдат при държавата.

А редно ли беше да вземете събраните пари за здраве и да ги турите в резерва на държавата?

Разбира се. Защото те досега стояха без лихва, без да може никой да ги пипа. И без и за здраве да могат да се харчат. Оттук трябва да започнем. Те стояха, без да могат да се харчат за здраве. А в същото време за толкова пари с лихвите, които плащаме, държавата плаща с 60 милиона лихви. Е, защо да плащаме 60 милиона?

Създавате впечатлението, че ви пречи сложната система от различни фондове. Някак си. . . има държави между другото и те невинаги са тоталитарни, които си имат един бюджет. . .

Винаги могат да се въведат, когато се въведе ред и дисциплина в държавата и когато те станат отговорни.

Вие примерно склонен ли сте да има един бюджет държавата? Какви са тия пък пенсионни, частни... Да си се направи един бюджет...

Няма лошо...

... и като ви трябват пари, да си ги премествате, където в решите, а не да ви ядат сега...

Няма лошо да има, но те трябва да са отговорни, защото в един момент, когато хората изпаднат в беда, дали за пенсии, дали за здраве, отиват в държавната болница или в Националния осигурителен институт и казват - ами, дайте си ми пенсията. Хората не са виновни, както за „Брикел" беше - избрали са 20 000 часа, изтекли са 20-те хиляди часа, взели са си парите частниците, и сега, съгласно изискванията на Европейския съюз, казват - затваряме. И работниците не ходят при частника, не ходят при частника да си искат парите, забележете, а синдикатите казват - държавата сега или да плати глобите пред Брюксел и да ги остави да работят, или нещо да направи за „Брикел". Ама какво е това нещо? Те нали са избрали...

Специално за „Брикел" мисля, че ви разбра цялото общество. Мисля, че медиите ви разбраха, някакъв проблем да имате, когато се държите по правилния начин?

Да, то е така. Ако ние постъпим безотговорно и дадем всичко в частни ръце в момента, в един момент може да се изправим пред проблема „Брикел". Защото какво сте ме разбрали всъщност? Вие сте ме разбрали, защото действително е правилно, ама сте тук, в София. А работниците в „Брикел" дали са ме разбрали, които сега остават на улицата - 5000 души? А, дали са ме разбрали? Ами, ако са 50 000 души в здравеопазването, ако са 500 000 в частни пенсионни фондове, тогава...

По цялата тази логика...

...тогава, момент, тогава кой ще излиза да говори с тях?

Цялата тази логика води към идея за повече държава, нали?

Ами, когато години наред държавата буквално е дезертирала от своите отговорности, сега, да, за момент ще има повече държава, за да се въведе ред и дисциплина...

Колко ще е дълъг моментът?

Всичко си зависи от нас, като нация.

Хайде да обясните какво...

Защото тези нации, тези държави, тези народи, които бяха свикнали да живеят, така, нашироко, бих го нарекъл, в момента се тресат от страховити кризи и може би всички, които навремето завиждахме на Гърция, сега като гледаме всяка вечер новините, облените им с бомби и кръв улици месеци наред, години наред, дали ни харесва?

Мисля, че Гърция харесва на българите и сега, не им харесват тези кадри, но Гърция продължава да им харесва.

Кое им харесва, кое им харесва - като отидат на почивка с 2000-3000 евро и една седмица им харесва.

Хайде да обясните какво точно...

Да, именно, защото със сиртаки и с веселба не се живее...

Ами немците платиха. Немците платиха, нали.

Платиха, но това им струва 700 млрд. евро, което десетки поколения наши комшии гърци ще плащат, заради лекия живот на... или лесния живот, който преди това са си били постигнали по един или друг начин. И не само, и Португалия, и Ирландия, и аз си спомням, преди изборите ми даваха Ирландия за пример, да направим същото като Ирландия. Ако сега България вземе 80 милиарда евро заем, какво щяхте да говорите за мен? Или ето друг пример, когато ние казахме, че има вероятност, ако не можем да защитим бюджета, да вдигнем ДДС от 20 на 21%...

Не, не, Дянков каза, че го сваляте догодина на 18...

Не, не, чакайте. Преди пет-шест месеца, когато имаше такава опция, от 20 на 21 се говореше, преди пет-шест месеца. И в медиите всички излязоха и казаха, че това ще бъде невероятна катастрофа, и ние го запазихме на 20% с амбиции да го свалим с излизането от кризата. Румъния миналата седмица го вдигна на 24%. Разбирате ли разликата? Ние от 20 на 21 се приемаше за катастрофа, а румънците го вдигнаха на 24 и не се приема за катастрофа.

Ще го сваляте ли на 18 наистина догодина?

Затова искам да ме слушате, ако ме питате. Когато всички съседни държави вдигат на тавана на ДДС - 24%, ами ние заслужаваме като правителство да кажете благодаря ви, че успявате да се справите така, че българите да имат най-ниските данъци в Европейския съюз - 10% корпоративен и 20% ДДС. Ако може, ако позволяват финансите и финансовият министър може да защити следващия бюджет с 19 или с 18, разбира се, че ще го свалим, Но това зависи от него, от неговите сметки. Днес, към днешна дата българското правителство е единственото, което успя да запази старите данъци, без да вдигне данък добавена стойност или корпоративен данък.

Хайде да обясните...

Това нали е много важно или не е?

Естествено, щом ви питам.

Да, благодаря, благодаря.

Така, та какво искахте да кажете точно за Тодор Живков тази година?

Поредна спекулация. Просто аз не ми се коментира.

Те ви хванаха в крачка, аз затова ви питам какво мислите, вече сериозно?

Първо, да говорим за един починал човек... има една народна мъдрост - или хубаво, или нищо.

Е, то по тази логика ние не трябва да говорим за никой български цар, революционер, герой, министър-председател президент.

А ние говорим, да, или хубаво и обикновено ние говорим или хубаво, или не говорим.

Е, за Хитлер примерно говорим лошо, нали?

Но той не е български...

В смисъл, има, и за българи има случаи, където говорим лошо.

И Хитлер е символ на мракобесието, ако щеш, в света. Те са няколко такива имена. Единственото, което съм казал, е, че 20 години приватизираме това, което е построено от предишния режим. Сега, за първи път при нашето правителство се правят такива грандиозни строежи, като метрополитена, като магистралите и като всичко останало. Предишните правителства, ако си спомняте, така наречената разбойническа приватизация, какво ли не се раздържави. Ама то е било построено от предишните поколения, това съм казал. Нито за момент...

Знаете ли обаче, статистиките показват, че България е построила най-малко. Ако не е бил този човек и този вид управление, България е щяла да построи много повече, или не сте съгласен?

Разбира се, че съм съгласен. Неслучайно за България...

Т.е. той е лош строител.

Момент. Неслучайно за България се говори, че не само е 45 години назад, но и в страни. Но когато са се разбирали Чърчил и Сталин, на листчето са ни написали от тази страна. Ами всички социалистически държави са можели да бъдат... примерно, ако Унгария сравниш с Австрия, са можели унгарците да бъдат като австрийците. Ако. . . ние сме можели да бъдем като тях, но всички държави в соцлагери в момента на съвет като отидем десетте нови, така наречени, имаме едни и същи проблеми, и Полша, и Унгария, и Чехия, и Словакия, всички имаме едни и същи проблеми, Румъния. Така е бил устроен светът тогава, желязната завеса. За наше съжаление тогава ние сме попаднали от тази страна на завесата.

Тоест вашата оценка е отрицателна.

Ама, разбира се, за целия режим е отрицателна. Те са убили и дядо ми. Но аз съм обективен човек, разбира се, че е можело да се построи много. Ами нима за следващите 20 години, от 1990-а досега, не е могло да се построи, не можеше с тези пари да се приватизира така, както трябва.

Ама, много се построи, г-н Борисов. Вие наистина ли мислите, че тези 20 години за България са провал? Ами, напротив, вие изброявахте колко сте построил като кмет преди. Защо омаловажавате това, което направихте...

Това в последните години...

...само и само да похвалите какво е направил Тодор Живков.

Да се върнем в предишните 15 и ми цитирайте това, което ви е направило най-голямо впечатление. Аз мога да ви помогна, примерно с аерогара „София". Продължавайте нататък.

Например от Правец нататък, магистралата стигаше до Правец. Построи се...

Да, колко километра е?

...мостът и продължи, виадукти...

Като виадуктите бяха построени...

...най-тежкият тунел.

Но те бяха построени.

Виждате ли, няма... Защо омаловажавате това, което е направила България в тези 20.

Пилоните, знаете ли... Значи, за 20 години сме сложили върху готовите виадукти, на Правец, ми казвате, магистрала и то колко са, 10 километра, 15, колко са...

Всъщност Росен Плевнелиев има едни статистики и излиза, че България е построила повече от Живков магистрали.

Да, последните. Тази година...

За по-кратко време.

Тази година ние с „Марица", лота, който пуснахме, имаме 32 километра.

Само вашето правителство.

Само нашето.

Преди това при Станишев имаше стотина открити, смятаха ги скоро с Плевнелиев...

И сега като пуснем... Моля ви. Моля ви, първо, те са четирилентови пътища, второ, без строителни разрешения. Предишното правителство на царя беше изкарало вече тази магистрала, беше за асфалтиране. Така че нека не говорим. Освен това забележете, това е основна разлика, ние ги правим с европейски пари. Само кофинансираме 15 или 20 процента. На базата на европейската солидарност, това е, за вашите слушатели го казвам, ако имаш 100 лева в джоба, в смисъл, ако трябва да купиш нещо за 100 лева, 80 или 85 лева ти дава Европейската комисия, ти вадиш от собственото си джобче само 15 лева, за нещо, което иначе предишните правителства са го купували 100 лева, с наши си пари от бюджета. Това е огромна разлика... Защото „Струма" ще излезе над един милиард евро, а България ще даде примерно 200 млн. евро. Другите 800 млн. евро ще ги дадат европейските държави.

За вас е ценност да няма на публични, високи позиции хора от Държавна сигурност, нали, не е въпрос на пазарлък.

Не е въпрос на пазарлък, въобще...

Тоест ще махнете Божидар Димитров.

Не е проблем Божидар Димитров.

Не, то въпросът е, нали, принцип ли ще има...

Да, и казах именно заради принципа...

Ама, ще се пазарите ли с Първанов - ти махни посланиците, аз ще махна...

Не, не, аз сега ще направя друго, даже днес следобед с външния министър ще говорим по тази тема, щом така спекулират, защото това е истинска спекулация, защото предишното правителство на Министерски съвет са взели решение, пратили са го за съгласуване при Първанов, и даже аз тогава реагирах много остро. И си спомням като отидох при Първанов и му казах - добре бе, как в Лондон ще пратим Кючуков, който беше на Калфин дясната ръка, как ще, той как ще защитава интересите на нашето правителство. Защо ги скривате по посолствата? Е, ама, вече не е удобно да ги отзовем, защото те вече са дали своите агремани ще стане скандал, не е хубаво да тръгвате със скандал, ние ги подписахме. Но щом така ще спекулира с това, аз ще накарам сега външният министър за всички, които са с досиета, да изпратим до президента предложения поименно да ги отзове. Включително и щом казва, ето, на нашите назначения ще ги отзова още понеделник. Да бъде любезен да ги подпише тогава, щом ГЕРБ ги е пратил. Нали, разбирате ми...

Хубава логика, добре. Ама, въпросът е условие ли е това или е въпрос...

Не, никакво...

...на ценност...

Въпрос на ценност.

...да махнете Божидар Димитров. Тоест го махате.

Ще разговарям в понеделник с него, защото не искам да го обидя по този начин, да стане той като... или разменна монета, или изкупителна жертва. Надявам се да ме разбере.

И да си подаде оставката сам. Това се надявате...

...да.

Загубихте ли приятели тази година?

Всичките.

Непрекъснато правят намеци цяла година за това, че имате близост с Алексей Петров. Президентът не избягва момент, в който до миналата седмица каза, най-логична е кандидатурата на Петров за президент да бъде на Бойко Борисов.

Аз мисля, че президентът вече не се владее. Защото аз му пожелавам неговия най-добър приятел да го вкара за девет месеца в ареста и след това да го издигне пак, за премиер примерно. Да прекара толкова време в ареста и след това да кандидатства за какъвто иска, като негов кандидат.

Каква е истината за тези отношения от миналото? Той казва - защо си разменят SMS-и сега.

Ама, аз... за сто пъти ще го кажа, и никога не съм имал различна позиция от тази. От 1982-1983 г. с Алексей сме съотборници в националния отбор по карате.

Ама, участвате после заедно във фирма.

Момент, нали ме питате и аз...

Да, да, да. Кажете. 1982, така...

Първанов ви е облъчил и искате да кажете това, което той е казал. Аз ви казвам истината, която е проверуема, и всички я знаят, и десетки пъти съм я казвал. Като състезатели, треньори в националния отбор по карате, включително в Алжир, си спомням на световната купа, сме спали и в една стая, до 1990 г. След това той си направи неговия отбор - „Атлас", аз си направих моя - „Нешев - Василка" се казваше тогава, на един загинал пожарникар на името го кръстих, Нешев, отбора. Бяхме най-големи конкуренти. Аз станах председател на съдийската колегия, той стана старши треньор на националния отбор на мое място, аз преди това бях старши треньор на националния. После станахме, забравих, аз председател на федерацията, после бяхме съпредседатели. И винаги сме били конкуренти, които са се уважавали обаче в спорта, защото той беше добър играч. Когато дойде демокрацията и трябваше вече, федерацията излезе от МВР, трябваше да се търси финансиране. И тогава решихме да направим фирма, която, чрез която да се финансира федерацията. Само че още докато се създаваше тази фирма и я вписваха в регистъра, в зала "Емил Марков" беше...

Третият е бил там Николов, Румен Николов - Пашата.

И това беше, това беше третият ни състезател в каратето, в тежка категория. И решихме да направим тази фирма. По това време Румен беше председател на федерацията. Но така се скарахме, даже и на бой беше работата в коридора на зала „Емил Марков" тогава, сегашната „Триадица", че така се скарахме...

С Алексей.

...с Алексей, сега да не казвам и повече...

Че се бихте.

...не е нужно да се коментира, че не можахме после да се съберем да развалим фирмата. Тази фирма, за която този човек, наречен Първанов, защото аз никога лично не съм го атакувал, а има за какво, всеки финансист може да провери, че тя не е направила нито една сделка, през нея един лев не е минал. Просто тя не се създаде. Е, затова ли са му упреците?

А заради това време, дето и в една стая сте били, сега за разлика от други случаи, вие много откровено казвате като видите някой, че е направил нещо нередно, си го наричате с истинските имена, не спестявате не спестявате квалификации. Ето, за Калина Илиева директно си казвате какво мислите и че е извършила престъпление.

Значи, това е също един много...

А за него не щете да кажете.

...ясен факт. Дори при тези наши взаимоотношения, когато службите дойдоха с материалите за това, което е правил, знаейки тези мои взаимоотношения с него - аз казах, окей, отивайте и работете. Кой какво си е надробил, това си сърба. С една дума, ако аз не го бях разрешил това, е това е политически чадър. Това значи, ако някой ти е приятел, значи службите не работят по него.

Той не казва дума срещу вас. Играят, всички изказвания са атаки срещу Цветанов и се създава впечатление, че вие сте добрият, а той лошият.

Ами, ако прочетете пък "Галерия", там съм главно действащо лице от първа до последна страница и какви ли не неща се пишат там. Така че не мога да приема това за истина.

Не, това, което сега разказахте, това, което разказахте, вие...

Вашето твърдение. Това са фактите. Аз с него съм се повече бил, отколкото съм си говорил, през живота ни. Но така се случи животът, че от 1982 година навсякъде сме заедно.

Понеже "Октоподът" е почти да спечели за събитие на годината, в рамките на единия процент е разликата, затова така ви разпитвам.

Аз мога да...

Явно хората обръщат голямо внимание...

Аз мога да кажа за това, което съм знаел за Алексей, винаги съм имал високо мнение за неговите качества. Това, което службите ми доложиха и внесоха в съда, е страна, която аз никога не съм дори вярвал, че той може да притежава. И разочарованието ми е голямо от това, което прочетох за него.

Политикът на годината Цветан Цветанов остава ли кандидат за президент на ГЕРБ?

По принцип самият факт, че това ни е и най-рейтинговият играч, и моето мнение е, че той трябва да е кандидатът на ГЕРБ. Всичко ще зависи към май-юни как ще се движи правителството. Имаме и други варианти, но засега той е най-подходящ.

Кристалина Георгиева сега ще я включим, тя остава втора, съвсем близо до Цветанов. Май не може да е вариант заради конституционна пречка. Нали трябва 5 години да е живял кандидатът за президент...

Кристалина Георгиева, или по-точно можем да я наричаме европееца на годината или еврокомисаря на годината, е един изключителен човек. И истински съжалявам, защото си се бях преборил с президента на Световната банка Боб Зелик, беше ми обещала, че април месец ще дойде да ни помага като вицепремиер с нейния огромен опит. Много различно щеше да изглежда правителството с нея, но плюсът щеше да бъде главно за правителството. Сега с нейните качества, с начина, по който работи, изключително впечатление прави в цяла Европа. Просто комисарите, даже Барние като беше, комисарят Барние, преди седмица в София, като стана въпрос за Кристалина Георгиева, и той вика е, просто това е един изключителен комисар.

Става дума, че не я разглеждате като вариант за президент.

Огромна работа ни върши в Брюксел, огромна работа.

Тя май и не може, с това изискване за петте години.

Дори и не сме го и говорили с нея, не сме го и мислили. Това някой, някъде го прочетох по пресата, го беше казал. Но съответно варианти имаме и други, разбира се, но аз мисля, че колегата ще му приляга подобен пост.

Цветанов?

Да.

Добре, следващо...

Аз знам и неговото мнение, че редно е аз да извървя целия път...

Вие да станете.

...главен секретар, кмет, премиер, президент, нали, като държавен глава. Но това, което сме започнали, е толкова важно и не бих си позволил...

Че ще си стоите премиер.

...не бих си позволил каквото и да е сътресение да причиня с една подобна кандидатура.

България изпраща всъщност едно десетилетие. Вас ви упрекват, че се държите, все едно светът почва от вас. Може ли да кажете по едно добро нещо, което ще бъде за спомен...

Между другото, вие казахте, се връщам на през два въпроса, вие казахте и сам се сетихте, че върху готовите пилони на Правец са сложили магистрала, и там двете отсечки, аз им помогнах с аерогарата, и там спря, за 20 години.

Ама за 20 години беше построено и "Дарик" радио. Защо само държавните неща гледате? Българският народ построи много за тези 20 години.

Чудесно. Аз благодаря на построеното от българския народ, но ние говорехме за това какво е строила държавата и какво строим ние.

Но то може би една десница трябва да се радва, когато по-малко строи държавата.

Да, и разбира се, и разбира се, че...

И когато частният бизнес строи всичко...

Не, не, не...

...стадиони, спортни зали, галерии.

Не, ами, ето, значи, просто пак трябва да ме поздравите. Кой строи тези неща, за които изброих, метрото? Частни компании. Ние даваме на хиляди хора хляб. Кой строи булевард "Брюксел"? Частни компании.

Друго исках да...

Кой строи спортните зали? Частни компании. Кой строи магистрала "Тракия" - три, "Трейс", "Актор", гръцка компания, и 9... значи, 9 плюс 1, 10 български частни компании и една гръцка частна компания. Сиреч ние направихме така, само че с европейски пари да храним българския бизнес. И оттам хиляди работници.

Кажете по едно добро нещо, с което 21-ви век, първото десетилетие, ще запомни вашите предшественици? Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски, Иван Костов, по едно нещо добро. Станишев - едно добро нещо, дето е направил за България. Обещавам ви после, когато той дойде по-късно тоя следобед, ще го попитам вие какво добро сте направил.

Подписването на договора за влизане в Европейския съюз.

Той го подписа царят, Симеон Сакскобургготски го подписа.

Не.

Договора...

За НАТО...

Договора за Европейския съюз в Люксембург го подписа Симеон Сакскобургготски заедно с Първанов. Аз бях там, той го подписа, за присъединяване.

За присъединяване, а самото влизане мисля, че стана при Станишев.

Стана при Станишев, имаше колебания ще стане или няма. Той успя обаче да вкара България. Имаше там клаузи, че ще ни отлагат с румънците. Не може да се сетите за Станишев нищо добро.

А... Искам. Да ми подскажете някое събитие?

За Симеон Сакскобургготски?

Да речем, със Станишев, че открихме заедно южната дъга на София. Ето, има.

Така, Симеон?

Е, царят направи много, и за НАТО присъединяването, и за Европейския съюз.

Костов?

И при царя това, че имаше едно изключително спокойствие и до голяма степен култура в политическите отношения. А за г-н Костов това, че измъкна България от кризата, в която я заварихме след Жан Виденов. Първите 2 години на правителството на Костов са може би едни от най-успешните на български правителства.

А вас с какво искате да ви запомнят и вие с какво ще запомните края на това десетилетие, в което и участвате?

Аз знам, с това, което съм убеден, че ще запомнят хората, като се почне от южната дъга, спортните зали, магистралите...

Там ще ви помнят, южната дъга заедно със Станишев ще ви помнят, стана ясно, нали така?

Станишев само кофинансира, всичко ние си правим южната дъга в София, и отчуждителни процедури, и... И аз винаги съм казвал, че ако не бях аз, южната дъга на София нямаше да я има и сега.

Искате да ви запомнят като строител.

Събарях лично с багери бензиностанции, сервизи, какво ли не, защото мутрите плашеха строителите. Идете ги питайте, още се знае.

Искате да ви запомнят като строител на съвременна България.

Толкова силни думи никога не бих използвал за себе си. Искам да знаят хората и да запомнят това, че в условията на криза имаме финансова стабилност, сигурност и максимум от възможното да направим инфраструктура, максимум, не минимум, максимум ще бъде постигнат. Ако имат търпението още 2 години, аз мога... и даже на Радосвет Радев сега, като се срещнахме, на един списък съм му написал 10 неща и съм му се подписал, които до края на 2012 година ще са факт, магистрали и т.н.