По 0,11 лв. за всеки пациент в листата на джипитата с нощни дежурства
По 0,11 лв. за всеки пациент в листата на джипитата с нощни дежурства / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил
По 0,11 лв. за всеки пациент в листата на джипитата с нощни дежурства
36370
По 0,11 лв. за всеки пациент в листата на джипитата с нощни дежурства
  • По 0,11 лв. за всеки пациент в листата на джипитата с нощни дежурства

Не по 0,11 лв. за всеки прегледан по време на нощно дежурство пациент, а по 0,11 лв. за всеки записан в листата му, предлага на личните лекари министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Например лекар, който има записани 1000 пациенти ще получи допълнително 110 лева от здравната каса и съответно при 2000 пациенти ще получи 220 лева. „Това ще бъде стимул за личните лекари да се групират помежду си. Ако те не искат да го правят и смятат, че не си заслужава труда да дават нощни дежурства или в събота и неделя, средствата могат да бъдат дадени на медицински и диагностични центрове или други с подобна структура, с които да се плащат съответните дежурства”, разясни схемата министър Константинов.

„На личните лекари досега им е вменено да работят 24 часа, имайки на разположение телефона си и да дават консултации по него. Това нито е полезно за пациентите, тъй като по телефон каква консултация може да се даде, освен някакъв общ съвет, нито пък  за личните лекари, които трябва да са на разположение”, каза пред дарик-Кюстендил здравният министър.

Идеята е след като свърши работното време на общопрактикуващия лекар, пациентът да знае към кого да се обърне, а не да се отправя към Спешен център, да се  вика линейка и да се отива към болницата, изтъкна министърът. Той обаче е категоричен, че Спешният център остава да работи, както и спешните отделения. Това е още една възможност, която се дава на гражданите в събота и неделя.

„Ясно е, че тези стотинки са за хората, които са здравноосигурени, става дума за милиони лева и ако тази практика върви добре, нищо не пречи следващата година тези стотинки да станат повече”, каза още д-р Стефан Константинов.

Новини от Кюстендил