Районният съд в Разград – почти отличник според оценката на граждански наблюдатели
Районният съд в Разград – почти отличник според оценката на граждански наблюдатели / Радка Минчева
Районният съд в Разград – почти отличник според оценката на граждански наблюдатели
36403
Районният съд в Разград – почти отличник според оценката на граждански наблюдатели
  • Районният съд в Разград – почти отличник според оценката на граждански наблюдатели

Оценка Много добър 5 получи Районен съд-Разград от граждански наблюдатели. Това сочи тримесечният аналитичен доклад по проект "Правосъдието  близо до хората" - съобщи ръководителят на проекта Георги Милков.

Нов модел на граждански одит нарече Георги Милков подходът, който Центърът на НПО използва при определяне на оценката на работата на магистратите. Че съществуването на подобна неправителствена организация е полезно за работата на съдебната система, призна и председателят на Районен съд - Разград Маргарита Новакова.

Подобно наблюдение е извършвано по едно и също време в четири съдилища. За две от тях окончателната оценка е добър 4 - в Шумен и Попово, за другите две -  Разград и Силистра - е много добър 5. Според наблюдателите разградските магистрати бележат значителен напредък спрямо предходно наблюдение от 2006 г. Съдиите работят експедитивно, информират страните за техните права и задължения, спазват Закона за правната помощ, заседанията започват навреме. Сред архитектурните подобрения в съда е осигуреният от началото на декември достъп за граждани до тоалетната на първи етаж на съда.

Наблюдателите обаче имат и препоръки. Според тях трябва да се осигури достъп до съдебните зали на хора с увреждания; в интернет страницата на съда да има информация на чужди езици за улеснение на пребиваващите на територията на страната чужденци; за разпити на деца да се обособи Синя стая. Останалите препоръки от неправителствената организация отправиха към други институции, от които основно зависи решаването на проблемите. Към правителството - да финансира специални програми за поправяне на осъдени рецидивисти; към Висшия съдебен съвет - да предприеме действия за подобряване на софтуерната програма за разпределение на делата, при определянето на основни и резервни съдебни заседатели да се използва жребий. Милков апелира още да се въведат финансови стимули за призовкарите, както и да се премахне уведомяването чрез залепване на съобщение на постоянния адрес. Магистрати коментираха, че този начин за уведомяване е по-добър от предшестващия го - чрез "Държавен вестник".

Милков призова също Националната агенция за приходите да събира наложените глоби по Закона за защита срещу домашното насилие. В Районен съд-Разград от началото на прилагането на този нормативен акт има само едно приключило дело със събрани държавни вземания.