Бургас

Изпод земята излезе и крепостна стена

21 декември 2010 17:52 | Автор: Веселин Максимов

Изпод земята излезе и крепостна стена
Доцент Цоня Дражева показва парчета от римски чинии, открити в Акве Калиде Термопилис © снимка: Дарик Бургас  

Северната стена на средновековната крепост Акве Калиде Термопилис е последното откритие от археологическите разкопки на територията на Минералните бани до квартал Ветрен. Това обяви днес ръководителят на обекта Цоня Дражева, на пресконференция по повод приключването на работата там за тази година.

Директорът на Бургаския музей посочи писмен документ от Прокопий Кесаревски, като неоспоримо доказателство за това, че крепостта е построена още по времето на император Юстиниан. През 1093 година Алексий Комнин е оставил там отряд за отбрана на източните старопланински проходи.

На мястото са открити много печати и монети – византийски, старобългарски и турски, датиращи от различните периоди на владение на Акве Калиде Термопилис. Намерен е латински печат, показващ, че действително тук е пребивавал Фредрик Фландърски, начело на кръстоносци, които са опожарили баните.

Чуйте повече за крепостната стена от доцент Дражева, в звуковия файл

 

 Етикети: Акве калиде термопилис, археологически разкопки, Минерални бани, Ветрен, крепостна стена, монети, печати, Бургаския музей, доцент Цоня Дражева

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Омагьосаната къща (2013)

Гръм е изоставено малко коте, което се лута само и изгубено из града. Една нощ, докато търси подслон...

Жена пътува за пръв път със самолет и си намира удобно място до прозореца. Едва се настанява, когато се появява някакъв мъж и заявява, че… Виж още