Отиде си рокаджията Вили Кавалджиев
Отиде си рокаджията Вили Кавалджиев / netinfo
Отиде си рокаджията Вили Кавалджиев
36616
Отиде си рокаджията Вили Кавалджиев
Васко Кръпката си спомня за Вили Кавалджиев
  • Отиде си рокаджията Вили Кавалджиев
  • Васко Кръпката си спомня за Вили Кавалджиев

На 65-годишна възраст почина един от любимите рок изпълнители на поколения българи Вили Кавалджиев. Музикантът страдаше от диабет, но така и не успя да се пребори с усложненията, вследствие на болестта. През лятото дори стартира благотворителна кампания, която целеше събиране на повече средства за неговото лечение. Освен като добър певец, Вили Кавалджиев ще бъде запомнен и като един от най-твърдите застъпници на синята идея у нас.

Музикантът, който всички наричаха "Вили-гласът" или "българския Джо Кокър" всъщност е завършил "Икономика и организация на туризма". Известно време е работил като преводач от английски, а познанствата му с чужденци само му навличат гнева на Държавна сигурност. Вили Кавалджиев често е привикван да дава обяснения, а през 1976 година за 10 дни попада и в ареста на "Развигор". Може би и заради този факт от живота си Кавалджиев е един от най-яростните застъпници на демократичната синя идея. Участва в легендарния митинг на СДС на 7 юни 1990 година.

Музикалната му кариера е свързана с групи като "Викингите", "Импулс", "Златни струни", "Тангра". Първият му самостоятелен албум "Вярност" излиза през 1981 година. Едни от най-популярните му песни са "Виргиния", "Близо до мен", "Кварталът", "Двама".

Приятелят му Васко Кръпката казва: "За мен Вили Кавалджиев е един от малкото ми герои по времето на социализма, който отстояваше блус и рок звученето. Когато го чух за първи път, всъщност чух едно разчупване на онези социалистически естрадни норми, в които беше потопена нашата музика. След това разбрах, че той си е такъв по душа - той си е рокаджия, блусар. Той беше активен по митингите, винаги на първите линии - и в студ, и в пек. За мен той си остава "куцият дявол", както го наричахме, когато бяхме малки и слушахме "Импулс", "Викингите". Той си остава завинаги един от българските гласове на блуса и рока. Важното е, че остават песните му. За един музикант това е най-важното".

Поклонението пред Вили Кавалджиев ще бъде на 30 декември, четвъртък, от 14:30 часа в църквата на Централните софийски гробища.