Пловдив официално кандидатства за Европейска столица на културата
Пловдив официално кандидатства за Европейска столица на културата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пловдив официално кандидатства за Европейска столица на културата. Назначена е европейска комисия, която ще излъчи през 2019 г. град от България, или Италия за столица. Това обяви кметът Славчо Атанасов.

През пролетта ще станат ясни точните критерии на които трябва да отговаря града, обясни кметът Атанасов. В началото на новата година ще бъде създаден инициативен комитет, който ще отговаря за точното изпълнение на критериите, зам.-кметът по културата Петя Гогова. В него ще участват всички културни институции. Не е изключена и възможността  да бъдат определени по един град от двете държави.

Освен Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а ще кандидатстват градовете София, Варна и Русе. За определянето на номинацията обаче Министерството на културата няма да има отношение. През пролетта ще са ясни критериите, на които трябва да отговаря Пловдив, за да бъде определен за столица на културата. Очаква се още през 2014 г. да стане ясно коя ще бъде Европейската културна столица.

Днес стана ясно още, че до 24 май догодина ще бъде готова сградата на Градския дом на културата, където ще се помещава операта в Пловдив. „Шансовете на Пловдив са изключително добри, защото като дух и традиция спокойно можем да сме Европейска столица на културата”, заяви кметът Славчо Атанасов.