Касим Дал си тръгва от ръководството на ДПС
Касим Дал си тръгва от ръководството на ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Касим Дал си тръгва от ръководството на ДПС
37012
Касим Дал си тръгва от ръководството на ДПС
  • Касим Дал си тръгва от ръководството на ДПС

Касим Дал е подал оставка от оперативното ръководство на партията, съобщи говорителят на движението Камен Костадинов. Самият Дал потвърди информацията пред Дарик.

„ДПС е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация, а вина за това носи лидерът на партията Ахмед Доган със своето действие и бездействие в последната година. Най-тежката последица от поведението му е изчезването на общата „кауза ДПС”, която отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било”, заявява Касим Дал в обръщение към организационните структури на партията, в което обяснява решението си да напусне ръководството на ДПС.

В него той уточнява, че действията му не трябва да са повод за разцепление или противопоставяне в партията и че няма амбиция за лидерския пост в ДПС.

„Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки, е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата Държавна сигурност, това е било негово „символ-верую” още от далечната 1974 г. насам”, добавя в обръщението Дал.

От ръководството на партията бяха изненадани от решението на Дал. „Не съм виждал нито самата оставка, знам само, че има някакво писмо, което е изпратено, и него не съм виждал. Оставката е до лидера и е с мотиви, а писмото е до структурите, но аз не съм виждал нито едното нито другото”, коментира говорителят на партията Камен Костадинов. Той коментира още, че е изненадан от този ход, защото не бил дал „никакви видими признаци, освен слуховете, които вървят от месеци, за подмолна дейност”. „Аз считам, че той е човек, който не би се занимавал с подмолни дейности, или поне считах досега, и ако има някакви претенции, проблеми, към начина и стила на работа би ги коментирал открито с колегите си”, уточни той.

„Не считах, че нараненото честолюбие затова, че не е заместник-председател може да надделее за взимане на едно решение, но се оказа, че съм бъркал”, обясни още Костадинов. „Г-н Дал не е заемал каквато и да е било позиция за последната една година. На всички заседания на ЦОБ той обикновено присъстваше в първите 20 минути без да коментира каквото и да е и си тръгваше”, каза още Камен Костадинов.

С последните промени в ЦОБ Дал загуби заместник-председателското място в партията, което заемаше дълги години. До преди това той беше сочен за втория човек в партията.