Крадците влизат за секунди в набелязан апартамент
Крадците влизат за секунди в набелязан апартамент / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Крадците влизат за секунди в набелязан апартамент
37194
Крадците влизат за секунди в набелязан апартамент
  • Крадците влизат за секунди в набелязан апартамент

3500 кражби, заявени в полицейските управления в град София, са извършени през 2010 година, заяви пред Дарик началникът на сектор "Кражби" в Столичната дирекция на вътрешните работи Янко Янколов. Разкриваемостта е около 14%, а през 2009 г. е около 8,9%. Обикновено 70% от кражбите се извършват чрез разбиване и счупване на патрона или чрез разбиване на вратата. По-малък процент са отключванията, защото там се изискват способности и умения. Характерно за София е, че тук са струпани по-големите седалища на българските и чуждестранните фирми. Голям брой кражби са извършени от т.нар. гастарбайтери - работници, които са по строителните обекти в София. Има и много гастролиращи крадци от провинцията. Липсата на адресна регистрация затруднява още повече работа по разкриване на извършителите на кражби, допълни Янколов.

Какво се краде? Злато, пари, телефони, компютри, нещо, което лесно се пласира, така ли?

Да, точно така. Избягват обемистия багаж или големи телевизори. Главно обект са южните квартали. Там, където се предполага, че живеят хора с повече финансови възможности. Всяка група си има различен начин на работа - наблюдават и проучват.

По какво определят в кой апартамент да влязат и в кой не?

Климатици, коли. Наблюдава се даден човек и става ясно. Може би се разбира и къде работи, какво е заплащането, стандарта. Има и друг вид, които просто влизат и каквото вземат, това е.

Има крадци, които влизат, докато хората са си вкъщи и спят. Има ли такива случаи в последно време?

За цялата година имаме такива случаи, задържани са лица, които се катерят по терасите и влизат, докато спят хората.

Колко време отнема на един крадец, за да влезе в един апартамент, тоест да се оправи с вратата?

Секунди, минута. Зависи от бравата. Чупенето на патрона става за 10 секунди.

Има ли нещо, което може да спре крадеца. Говоря като врата, брава, ключ?

По принцип да. Тези с многостранното заключване са много по-трудни за отваряне. Хубаво е да има СОТ, застраховка. Тези неща, които могат да се направят от човек и не мисля, че ще му излезе много пари.

Има ли някакви организирани банди, които се занимават с това?

Има. Те са затворени в себе си и са строго определена група, с цел да не изтича информация от техните среди.

Крадените вещи къде отиват?

Продават се на частни лица, залагат се в заложни къщи, в повечето случаи не се описват и се препродават по най-бързия начин, а златото се претопява.

Казвате заложни къщи, там как работите?

В някои случаи сме намирали вещи, съвместно с Икономическа полиция работим. Да, има наредба за заложните къщи и се работи по нея.

Човек, ако реши да си купи някаква вещ с неясен произход няма къде да провери дали тя е крадена, защото такъв регистър няма обособен - на крадените телефони или компютри.

Ние имаме такава система и всяка отнета вещ се регистрира и след това, като се намери дадена вещ се проверява дали е обект на кражба и съответно разбираме и къде е досъдебното производство. Обикновено връзката се къса някъде, но сме имали случаи, особено на телефони, не предполагат, че са крадени, включват сим картата и като има активация, след това излиза и самият телефон. Добре работим с мобилните оператори, оказват ни съдействие по закон.