Половината българи ползват интернет
Половината българи ползват интернет / снимка: sxc.hu

За три години потребителите на интернет са се увеличили от 34 процента на 51 на сто. Това съобщи Мира Радева от Института за социологически и маркетингови изследвания MBMD.

91 процента от потребителите са в глобалната мрежа почти всекидневно, като 28 на сто от тях – за да говорят с близки и приятели, 25 процента - за да използват електронна поща, други 25 процента търсят информация, а 23 на сто четат новини в информационни сайтове. 19 процента от тези хора ползват мрежата основно за да влизат в социални мрежи, а 10 процента четат електронни издания и вестници. Само 1 на сто използват интернет за работа. Най-често посещаваният сайт е Facebook, следват abv.bg и google.com.

53% от българите смятат, че сателитните цифрови оператори предлагат по-качествена услуга от кабелните. 15% гледат цифрова телевизия, защото смятат, че е по-престижно. Намалява непрекъснато делът на кабелните оператори за сметка на нарастващата цифровизация, а ефирното разпространение губи значение. В страната има 2.53 млн. домакинства и 1/4 - 600 хил. домакинства от тях, приемат цифров сигнал. В едно домакинство има средно по два телевизора. Най-гледани телевизии са БТВ, Нова ТВ, БНТ. 52% от българите заявяват, че въобще не четат вестници. Традиционно най-четените всекидневници "Труд" и "24 часа" запазват челни места, но имат спад на аудиторията спрямо септември 2008-а - съответно от 33 процента на 21 на сто за "Труд" и от 26 процента на 16 на сто на "24 часа".