Вестник „Галерия прави независима експертиза на изнесените разговори
Вестник „Галерия прави независима експертиза на изнесените разговори / Sofia Photo Agency, архив

Ръководството на вестникГалерия" разпространи изявление относно експертизата на МВР, че част от разпространението от медията звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация.

Ето и пълния текст на изявлението:

„В съобщението странно защо не е споменато за кои точно разговори става дума.
От многобройните и тенденциозно усложнени технически уточнения става ясно, че криминалистите наричат презаписа - „манипулация", но не се ангажират с точни изводи относно автентичността на съдържанието. Никъде в тази експертиза не се посочва изрично, че гласовете на говорещите, думите, които те си разменят и същността на техния разговор са фалшифицирани или подменени. Тъй като не е ясно за кои точно разговори става дума, ние предполагаме, че се касае за първите три, които публикувахме. А именно Танов - Дянков - Владислав Горанов. От три независими източника и от най-високо място в прокуратурата знаем, че тези разговори са част от СРС. По закон те е трябвало да бъдат унищожени много отдавна, когато е приключила разработката срещу Танов. Логично е да са били презаписани, а оригиналите да са унищожени. Естествено е при нас да достигнат презаписи, които също ние, от своя страна, сме презаписали и тиражирали. Екипът на „Галерия" вече поръча своя, независима експертиза в частна лаборатория. Изводите от нея ще бъдат оповестени в следващите два дни. Това, което очакваме от компетентните органи, е да кажат дали съдържанието на разговорите е манипулирано или е автентично. Припомняме, че двама от участниците в тях - Ваньо Танов и Симеон Дянков, потвърдиха пряко или косвено автентичността на диалозите".

Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна в началото на януари. Тогава от вестник „Галерия" разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници" е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена". Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Няколко дни след това екипът на вестник „Галерия" пусна три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместника Антоний Странджев. От тях става ясно, че премиерът нарежда на Ваньо Танов да изтегли митничари от фабриката за бира „Леденика" в Мездра, собственост на Михаил Михов, която произвеждала нелегално бира след отнемането на лиценза й. Танов свежда заповедта на заместника си Антоний Странджев, а след това се отчита на премиера Борисов. Ваньо Танов цитира и думи на Михов, че той си е плащал на всички власти и сега не разбира защо го спират.

В събота вестник „Галерия" публикува в извънреден брой и четвърта стенограма на разговор между Ваньо Танов и Симеон Дянков. Автентичността на разговора не е потвърдена и за него засега няма и разпространен запис.