РИА Новости: Атентатът в Москва е извършен от двама терористи
РИА Новости: Атентатът в Москва е извършен от двама терористи / Reuters

Самоубийственият атентат на московското летище "Домодедово" е бил извършен от двама терористи, които са загинали при взрива, съобщи РИА Новости, като се позова на източник от службите за сигурност.

"Взривът е избухнал в момента, когато предполагаемата терористка отворила чанта. Терористката била съпровождана от мъж, който вървял до нея и чиято глава била откъсната при взрива", казал цитираният източник.

Засега не е установена самоличността на заподозрените терористи.

Според експерти взривното устройство е било с мощност около 5 кг тротилов еквивалент и е съдържало поразяващи елементи - изрезки от стоманена тел.

Източникът от службите за сигурност каза, че взривното устройство може да е избухнало спонтанно, а може и да е било детонирано от разстояние, макар че засега не са открити елементи, свидетелстващи за това, посочва БТА.

По думите му атентатът бил извършен по класическата схема, използвана от екстремистите от Северен Кавказ.

Той заяви, че има информация за съучастник на двамата терористи, който ги чакал в кола на паркинга пред летището. В момента се проверяват записите от видеокамерите в района и документацията на паркинга, отбеляза РИА Новости.

Следовател, цитиран от ИТАР-ТАСС, опроверга обаче информацията, че атентатът бил извършен от двама терористи - мъж и жена. "Основната версия на следствието не се е променила: на "Домодедово" се е взривил един атентатор самоубиец - мъж на възраст между 30 и 40 години, по всяка вероятност с европейски черти", каза той.

По думите му частите от тела са били силно деформирани и разпознаването може да стане с помощта на специалисти.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви на заседание на столичната управа, че на всички деца, които са загубили родителите си при атентата, властите ще плащат ежемесечна помощ от 13 500 рубли, отбеляза ИТАР-ТАСС.

Той напомни, че градските власти са взели решение да дадат по 2 милиона рубли на семейството на всеки загинал, по 1,5 милиона на ранените, които са в тежко или средно тежко състояние, и по 1 милион на останалите пострадали.