1 януари
1 януари / снимка: DarikNews.bg, архив

Януари е първият месец от годината според григорианския календар и има 31 дни. Първият ден от месеца се нарича Нова година.

Името на месеца идва от латински - месецът на Янус, римският бог на вратите и проходите, на Слънцето и светлината, както и на всяко начало и край. Според историята митичният герой и пръв цар на Лациум - Янус, приел дружелюбно изгонения от небето бог на земеделието Сатурн. За благодарност Сатурн научил на земеделие жителите на Лациум, а на Янус дал способността да вижда и миналото, и бъдещето.

1 януари е първият ден в годината според григорианския календар.

Още през 45 г. пр.н.е. Юлианският календар влиза в сила за първи път. През 1622 г. Папската канцелария приема 1 януари за начало на годината (дотогава начало на годината е 25 март).

През 404 г. се състои последният известен гладиаторски бой в Рим.

През 1801 г. италианският астроном Джузепе Пиаци открива 1 Церера - най-големия астероид в Слънчевата система.

През 1925 г. американският астроном Едуин Хъбъл обявява откриването на галактики извън Млечния път.

През 1905 г. официално е открита Транссибирската магистрала.

През 1908 г. щатът Джорджия в САЩ налага забрана на алкохола.

През 1909 г. за първи път започва изплащането на пенсия във Великобритания.

А през 1999 г. се появява официално еврото.

Денят се отбелязва като Международен ден на молитвата за мир. Празнува се от 1967 г., обявен за такъв от папа Павел Шести в рамките на католическата общност.

На този ден са родени Шандор Петьофи (унгарски поет и революционер, 1823 г.), Пиер дьо Кубертен (възродил Олимпийските игри, 1863 г.), Леонид Брежнев (съветски ръководител, 1907 г.).