Египет
Египет / sxc.hu

Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове. Столицата на Египет е Кайро.

Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинксът, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

Египет е република. Държавен глава е президентът, който се избира по предложение на Народното събрание за срок от 6 години чрез референдум. В момента президент на страната е Хосни Мубарак. Законодателният орган е Народно събрание (еднокамарен парламент). Изпълнителен орган e правителството, назначавано от президента.

Египет е разделен на 28 области, наречени мухафази (muhafazat, ед.число - muhafazah).Областите са обособени в отделни региони (марказес). Всяка област има столица, която често носи името на областта.

99,6% от населението са етнически египтяни. Само 6% от площта на Египет е населена, но за сметка на това е гъсто населена. В тези 6% от площта живеят около 80 мил. население.

В стопанството и най-важно място заема производството и преработката на памук. Отглеждат се още зърнени култури, захарна тръстика и др. Водите на Нил се използват за напояване. Отглеждат се камили, овце и др.

Египетската култура датира от преди пет хиляди години. Древен Египет е сред най-ранните цивилизации и за това време Египет е създала и утвърдила удивително сложна и стабилна култура, която повлиява на Европа, Близкия Изток и Африка. След ерата на фараоните Египет попада под влиянието на древногръцката култура, християнството и исляма. Днес много аспекти от египетската древна култура съществуват във взаимодействие с по-нови елементи, включително и влиянието на модерната западна култура, която сама по себе си се корени в древната египетска култура.

Столицата на Египет - Кайро, е най-големият град в Африка и от векове е известен като научен, културен и търговски център. Египет е държавата с най-много нобелови лауреати от Африка и Арабския свят. (Уикипедия)