Пет години от смъртта на Росица и Христина Белнейски
Пет години от смъртта на Росица и Христина Белнейски / dariknews.bg
Пет години от смъртта на Росица и Христина Белнейски
37577
Пет години от смъртта на Росица и Христина Белнейски
Пет години от смъртта на Росица и Христина Белнейски
  • Пет години от смъртта на Росица и Христина Белнейски
  • Пет години от смъртта на Росица и Христина Белнейски

Днес се навършват пет години от жестокото убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски от Пазарджик. Обезобразените им тела бяха открити на 31 януари в местността „Грамадите" между Брацигово и Пещера около 15 часа от местен козар. Децата бяха в неизвестност от 27 януари и бяха обявени за общодържавно издирване по искане на родителите им. Момичета са видяни последно живи на 28 януари в 12 часа вечерта, когато са заснети на камера на Общинска банка в Пазарджик. Обявени са за издирване на 30 януари, открити са мъртви на 31 януари. Повече от 120 души доброволци се включиха тогава в издирването на двете сестри от Пазарджик.

Една от водещите версии на полицията в първите дни за двойното убийство беше, че са жертва на сутеньори, които са ги принуждавали да проституират. Тогава директорът на пазарджишката полиция Жоро Стоицев заяви, че са за първи път в криминалната си практика вижда такава потресваща гледка. Момичета са били захвърлени голи на различни места. Христина е била скрита сред шубраците, намерена е по лице със задигнат над гърдите сутиен и къси чорапи, Росица е била на 34 метра разстояние от сестра си, намерена е по гръб и със запретната пола. Под телата им снегът е бил разтопен и при намирането им Христина не е била с втрупно вкопченяване и ръцете и са се движили свободно. Първоначалните съдебномедицински данни показват, че момичета са удушени със счупване на подезичната кост, и двете са изнасилени. До трупа на Росица на около един-два метра има следи от приплъзване на гума. Това са данни от първоначално изготвения полицейски доклад, с който Дарик радио разполага.

На 7 февруари тръгва делото срещу единствения обвиняем за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев. То ще се гледа при „открити врата" в разширен съдебен състав.

Майката на убитите сестри Фани Белнейска очаква справедлив процес. Тя заяви, че разполага с много нова информация по делото, която на този етап няма да коментира. До момента няма втори заподозрян за жестокото убийство, заяви следователят по делото Веселин Мартински.