Мубарак назначи Омар Сулейман за вицепрезидент на Египет
Мубарак назначи Омар Сулейман за вицепрезидент на Египет / Reuters

Президентът на Египет Хосни Мубарак възложи на министъра на гражданската авиация на Египет Ахмед Шафик да състави новото правителство на страната, предадоха световните агенции. По-рано правителството на Ахмед Назиф официално подаде оставка.

Назиф оглавяваше няколко поредни египетски правителства, припомня ИТАР-ТАСС.

Междувременно Мубарак назначи началника на разузнаването Омар Сулейман за вицепрезидент, предаде Ройтерс, като се позова на официалната информационна агенция МЕНА. Той взел това решение на извънредно заседание на държавното
ръководство в президентския дворец. 74-годишният Омар Сулейман положи клетва като вицепрезидент на Египет.

Мубарак назначи Омар Сулейман за вицепрезидент на Египет
netinfo

Хосни Мубарак за първи път назначава свой заместник, откакто дойде на власт преди 30 години. Самият той бе вицепрезидент, преди да стане държавен глава през 1981 година.

Това, наред с факта, че Омар Сулейман е доверен човек на Хосни Мубарак, накара мнозина анализатори да предположат, че президентът може да предаде своя пост именно на досегашния началник на разузнаването, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Решението на 82-годишния Мубарак навежда на мисълта, че е възможно той да не остави властта на своя син Гамал, от дълго време споменават като евентуален заместник на своя баща, отбелязва Ройтрес.

Началникът на египетското разузнаване отдавна играе важна роля в ключови политически сфери, включително в израелско-палестинския мирен процес.

Решението на Хосни Мубарак да назначи свой вицепрезидент дойде след пет дни на ожесточени протести срещу режима в Египет, при които бяха убити над 100 души, посочва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е ясно как демонстрантите ще приемат този ход на президента, който оставя контрола върху държавата в ръцете на силите за сигурност.

"Той е просто като Мубарак, няма промяна", коментира лаконично за Ройтерс един демонстрант пред министерството на вътрешните работи, където хиляди хора продължават да протестират - броени минути след назначаването на Омар Сулейман за вицепрезидент.

Междувременно стана ясно, че високопоставена фигура в управляващата в Египет
Националнодемократическа партия, Ахмад Ез, който бе сочен като един от стълбовете на корумпирания режим, е подал оставка от поста член на политическия секретариат на партия, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес. Ахмад Ез, магнат в бизнеса със стомана, играе важна роля в политическия и делови свят в Египет и е човек от близкото обкръжение на сина на президента Хосни Мубарак - Гамал, допълва АФП.

Мубарак назначи Омар Сулейман за вицепрезидент на Египет
netinfo