Започна интернет преброяването на населението
Започна интернет преброяването на населението / снимка: www.sxc.hu
Започна интернет преброяването на населението
37640
Започна интернет преброяването на населението
Започна интернет преброяването на населението
  • Започна интернет преброяването на населението
  • Започна интернет преброяването на населението

От полунощ започна интернет преброяването на населението на страницата на www.nsi.bg. Електронното преброяване ще продължи до 24.00 ч. на 9 февруари, а след това по домовете ще тръгнат и преброители. Който не желае да се преброи по интернет, може да го направи от 10 до 28 февруари по класическия начин.

Малко след полунощ влизането в системата бе затруднено и даваше грешки, като на страницата излизаше съобщение, че потребителят трябва да изчака 15 минути, преди да продъжи с попълването на анкетната карта. По-късно проблем с достъпа нямаше.

Електронното преброяване ще продължи до 9 февруари, а ден по-късно ще започне традиционното преброяване чрез лични анкети.

За 17 път в България се провежда преброяване на населението и жилищния фонд, като за първи път съществува и възможността за попълване на анкетната карта по интернет, обясни Финка Денкова от националната статистика. По думите й преброяването не отнема повече от 10 минути по интернет, а с преброител - около 30 минути на човек.

След онлайн попълването на анкетните карти, потребителите ще получат уникален номер, който след това трябва да предадат на преброител. Денкова увери, че системата е напълно защитена: "Страницата трябва да работи, взети са всички мерки както за сигурността на данните, така и за бързата регистрация на хората. Системата е достатъчно защитена, информацията се съхранява на различни сървъри. Системата за сигурност е аналогична на тази, която имат банките за банковите транзакции".

Страницата на електронното преброяване бе временно спряна за финални тестове.