Правителственият самолет прибра българи от Египет
Правителственият самолет прибра българи от Египет / Sofia Photo Agency, архив

Правителственият самолетът "Еърбъс" прибра у дома българи, които пожелаха да напуснат Египет заради несигурната ситуация в страната заради протестите срещу правителството и президента Хосни Мубарак. Самолетът кацна на Летище София в 20,15 ч.

От 66-те души на борда, пожелали да се евакуират от Египет, 63-ма са българи, двама са руснаци и един е египтянин, член на българско семейство.

„Какво сме преживели - преживяхме нещо, което не пожелавам на никого", каза пред репортерите футболният треньор Стойчо Младенов, който е сред завърналите се от Египет. Там, където той е живеел, не е имало проблеми, но напрежението се е усещало, имало е информация за ставащото в града.

Младенов каза още, че преди време нищо не е предвещавало такъв развой на събитията, животът е бил много спокоен. „За мен беше удоволствие да работя и да живея там и ако всичко се оправи, отново с удоволствие бих се върнал да продължа да работя и живея там, заяви Младенов".

Цветан Найденов, който работи в Кайро, каза, че се радва, че се е прибрал у дома. По
думите му не са много останалите в Египет българи, защото който иска си е дошъл. В петък беше лошо, каза Найденов, като отбеляза, че тогава е имало мародерски действия на хора, нямащи нищо общо с протестиращите, посочва БТА.

Друг българин, Младен Димитров, заради събитията се оказал блокиран за три дни на летището в Кайро, откъдето преминавал транзитно за екскурзия в Етиопия. Там чакал, спал на столовете на летището, давали му храна и вода. По думите му добре са се
грижили за хората.

Сред посрещналите сънародниците ни на летището беше заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев.

По-рано през деня четирима българи бяха евакуирани от Александрия със съдействието на гръцкото консулство в града и са отпътували за Атина

Тази нощ първите 90 български туристи бяха върнати обратно от египетския курорт Хургада с полет на авиокомпания "България ер".

Най-големите антиправителствени протести от 1977 г. насам, белязани от ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция, обхванаха Египет през януари тази година.

По последни данни при демонстрациите срещу режима на президента Хосни Мубарак са убити 300 души, а близо 300 са ранени.