1 февруари
1 февруари / снимка: Reuters, архив

Февруари е името на втория месец от годината според григорианския календар. Тази година той съдържа 29 дни, явление, което се случва на всеки четири години. Февруари е последният месец в римския календар. Той и януари са последните два месеца, добавени към календара, тъй като римляните смятали зимата за безмесечен период.

Името на месеца произлиза от латински. Февруари е посветен на бога на смъртта - Фебруус. „Фебруа” в Древния Рим наричали последните за годината празници на пречистването, свързани с жертвоприношения.

1 февруари е 32-ият ден в годината според григорианския календар.

През 1587 г. кралицата на Англия Елизабет I подписва смъртната присъда на Мария Стюарт.

На този ден през 1788 г. в САЩ е патентован парахода.

От този ден през 1800 г. Наполеон Бонапарт е провъзгласен за пожизнен консул чрез референдум на новата конституция.

През 1810 г. преброяването на населението в САЩ показва, че броят на жителите е 7,2 млн. души.

На този ден през 1851 г. е извършено изпитание на първата подводница („Le Plongeur-Marine”), конструирана от баварския офицер Вилхелм Бауер.

В този ден през 1944 г. по време на Втората световна война започва масирана атака на американската армия срещу японските сили. Тя завършва на 7 февруари с превземането на Маршалските острови.

През 1958 г. е изстрелян първият американски изкуствен спътник на Земята.

През 1978 г. режисьорът от полски произход Роман Полански е принуден да емигрира от САЩ във Франция, след като е преследван от закона за секс с 13-годишно момиче. В последните години в медиите името му отново се завъртя повече покрай този скандал, а не около творческите му прояви.

През 2003 г. космическата совалка „Колумбия” се разпада при повторното си навлизане в атмосферата на Земята. Загиват всичките седем члена на екипажа.

На този ден са родени Джон Форд (американски режисьор, 1894 г.), Кларк Гейбъл (американски актьор, 1901 г.), Борис Елцин (първи президент на Русия, 1931 г.), Лиза Мари Пресли (американска актриса, 1968 г.).