Обама: Оставката на Мубарак поставя началото на прехода в Египет
Обама: Оставката на Мубарак поставя началото на прехода в Египет / Reuters

Оставката на президента Хосни Мубарак е начало, а не край на прехода в Египет, заяви в специално изявление президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Светът стана свидетел на един наистина исторически момент, изтъкна той. "Египет ни вдъхновява". С решението си да се откаже от властта египетският президент, заемал този пост 30 години, е реагирал на стремежа на египетския народ към промяна. Президентът на САЩ обаче предупреди, че за Египет предстоят трудни дни.

Изявлението на Барак Обама във връзка с оттеглянето на египетския президент Хосни Мубарак от властта бе очаквано по-рано, посочва Ройтерс. То се забави заради среща на Обама с членовете на Съвета за национална сигурност, насрочена специално заради събитията в Египет.

Белият дом заяви, че е много важно следващото правителство на Египет да признае съществуващите мирни договори с Израел, предаде Асошиейтед прес. Говорителят Робърт Гибс напомни, че партньорството на САЩ с Египет е донесло стабилност в Близкия изток и особено мирният договор на Египет с Израел, подписан през 1979 г.

Първа след оттеглянето на Мубарак направи изявление дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън, която заяви, че Съюзът уважава решението на египетския президент. Тя подчерта, че той се е вслушал в гласа на народа и е проправил пътя за бързи и дълбоки реформи в Египет, предадоха световните агенции. Аштън допълни, че Европейският съюз споделя целта на египетския народ за мирен преход към демокрация и за свободни и честни избори. Тя призова към диалог за създаване на правителство на широка основа.

Москва се надява, че египетските власти ще могат да осигурят нормално функциониране на държавните органи, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той добави, че се надява опозиционните сили да проявят готовност да насочат събитията към нормализиране на обстановката. "Ние приемаме последните събития в Египет като резултат от вътрешните процеси между основните политически сили", подчерта Лавров.

"В Египет се отвори път към демократично развитие. Мирът трябва да бъде гарантиран не само в страната, а и в целия регион", заяви министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поднови призива си за "прозрачен, мирен и плавен преход" в Египет.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави решението на египетския президент Хосни Мубарак, наричайки го "историческа промяна". "Ставаме свидетели на историческа промяна. Призовавам тези, които сега носят отговорността и ще носят отговорността да направят развитието в Египет необратимо", заяви тя пред журналисти. "Радвам се заедно с народа на Египет", допълни тя.

Британският премиер Дейвид Камерън призова Египет да направи преход към цивилно управление, съобщи Ройтерс. "Египет е изправен пред безценната възможност да има правителство, което да обедини цялата страна, като приятели на Египет и на египетския народ ние сме готови да помогнем по всеки възможен начин", подчертал Камерън. "Днешните събития са само първата крачка. Хората, които управляват в Египет, трябва неизбежно да тръгнат към цивилно и демократично управление", добавя той.