14 февруари
14 февруари / снимка: sxc.hu

14 февруари е 45-ият ден в годината според григорианския календар.

На този ден през 1130 г. Инокентий II е провъзгласен за римски папа.

През 1779 г. Джеймс Кук е убит от туземците на остров Хаваи.

От този ден през 1848 г. съгласно сключения мирен договор Мексико отстъпва Тексас на САЩ.

През 1876 г. електроинженерът Илайша Грей и изобретателят Александър Бел едновременно подават патент за телефона. Като изобретател на устройството в историята нарицателно остава името на Бел. Но всъщност спорът кой от двамата е бил пръв – не е разрешен и днес.

През 1901 г. Крал Едуард VII открива първия си парламент.

През 1912 г. Аризона става 48-ят американски щат.

От този ден през 1918 г. Съветският съюз въвежда Григорианския календар. Това  съобразно Юлианския календар съвпада с 1 февруари.

През 1922 г. е публикуван романът „Одисей” Джеймс Джойс.

На тази дата през 1949 г. за първи път е свикан израелският парламент - Кнесета.

През 1989 г. в околоземна орбита е изведен първият от 24-те изкуствени спътника на Глобалната система за позициониране.

На 14 февруари в католическия календар е записан Денят на Св. Валентин. Празникът обаче - популярен като Денят на влюбените, се празнува шумно в различни точки из цял свят от столетия, не от вчера. Традицията отдавна не е само за католиците.

Придворният летописец на английския двор Самюел Пепис в края на 17 век е записал, че влюбените могат да си разменят подаръци - ръкавици, пръстени и бонбони.

Единствената страна в света, където този празник е официално забранен, е Саудитска Арабия. В цялата страна е забранено на магазините да продават мечета, валентинки, и всякаква символика на „любовта”, а в цветарските магазини се препоръчва в този ден да не се предлагат червени рози.

Купидон е най-известният символ на Деня на свети Валентин.

На този ден са родени Франческо Кавали (италиански композитор, 1602 г.), Кристофър Шолс (американски изобретател, 1719 г.), Чарлз Уилсън (шотландски физик, Нобелов лауреат, 1869 г.), Рони Петерсон (шведски пилот от Формула 1, 1944 г.), Кевин Кийгън (английски треньор, 1951 г.), Рене Флеминг (американска певица, 1959 г.), Тифани Торнтън (американска певица, 1986 г.).