Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка
Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка
38602
Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка
  • Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка

Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев е подал оставка, съобщиха за Дарик източници от Министерския съвет. Йовчев е депозирал в Министерски съвет молбата си до премиера Бойко Борисов за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Сред мотивите, които Йовчев изтъква, са изразеното недоверие към него като председател на ДАНС, неоправдаване на очакванията по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите, както и какво конкретно следва да върши агенцията, съгласно действащия в момента Закон за ДАНС.

Минути след като стана ясно, че Йовчев е подал оставка, достъпът до официалната интернет страница на агенцията - dans.bg, беше ограничен. Малко преди 18.00 ч. информацията на страницата вече беше достъпна, но липсаваха коментари по темата за оставката на председателя.

От няколко месеца в страната се разрази огромен скандал, свързан със СРС-та, част от които бяха разпространени публично. Преди седмица Цветлин Йовчев каза пред комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание, че от всяка една служба е възможно да изтече информация и това го виждаме всеки ден. Поводът за изслушването на Йовчев в НС беше проверка на комисията относно съмненията в системата за опазването на класифицираната информация в ДАНС. Според него няма система, която да е изцяло защитена, но системата на ДАНС е все пак много добре осигурена.

„Виждате, че в много по-сериозни служби избухват много сериозни, включително и шпионски скандали. Въпросът е дали съответната служба е съумяла да сведе риска от такива случаи до приемливи нива”, добави той.

Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършил е ВВМУ „Никола Вапцаров" - Варна. Магистър по икономика от СУ „Св. Климент Охридски" и докторант на свободна практика. Владее английски и руски езици. От 1993 г. Цветлин Йовчев работи в НСС, където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор.

От създаването на ДАНС работи в агенцията като главен директор на главна дирекция „Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС по собствено желание. От август 2009 г. е председател на агенцията.